Rating-ul de ULTIM MOMENT Confirmat de Marcel Bolos pentru Romania, cum Afecteaza Economia

Rating ULTIM MOMENT Confirmat Marcel Bolos Romania Afecteaza Economia

Marcel Boloș, ministrul Finantelor, intr-un weekend care a adus vești bune pentru economia României, a anunțat in mod oficial milioanele de oameni din intreaga tara, că Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul țării noastre și perspectiva stabilă. Această decizie reprezintă un semnal clar de încredere pentru investitori în economia României și în măsurile economice adoptate de Guvernul României.

“Anunțul vine într-un moment în care oriunde te uiți pe harta României vezi un proiect de investiții: de la autostrăzi și școli, până la spitale și centre de inovare,” a declarat Marcel Boloș. Aceste proiecte sunt o dovadă clară a angajamentului guvernului de a investi în infrastructură și dezvoltare, cu cheltuieli bugetare care au atins deja 74,2 miliarde lei în 2024, și care sunt prognozate să depășească 100 miliarde lei până la finalul anului.

Marcel Boloș confirma faptul ca acest nivel ar continua tendința din 2023, când România a atins un record istoric de investiții din bugetul național și fonduri europene, depășind pragul de 100 miliarde lei.

Marcel Boloș dezvaluie si ca decizia Fitch are la bază, potrivit lui Boloș, fluxurile consistente de bani europeni care sprijină investițiile și contribuie la stabilitatea macroeconomică a țării. Ministrul a subliniat, încă o dată, importanța accesării acestor fonduri europene, menționând că succesul depinde de cât de credibili și serioși suntem în fața Comisiei Europene și în respectarea angajamentelor asumate.

Pe lângă fluxurile financiare din fonduri europene, ratingul României a fost influențat și de evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și de îmbunătățirea indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, aspecte unde România se situează mai bine decât alte țări cu același rating.

Marcel Boloș a avertizat asupra necesității de a continua cu prudență și responsabilitate. “Acest anunț trebuie însoțit de un sentiment de responsabilitate: atât față de îmbunătățirea eficienței bugetare, cât și față de consolidarea fiscală pe care am început-o,” a declarat el. Numai astfel, a adăugat Boloș, România va putea să-și asigure o traiectorie sustenabilă și rezilientă în viitor.

Astfel, reconfirmarea ratingului de către Fitch nu doar că întărește poziția României pe piețele internaționale, dar și obligă autoritățile să continue reformele și să mențină o gestionare prudentă a finanțelor publice pentru a asigura un viitor economic stabil și prosper.