X

Ordonanta de ULTIM MOMENT a Ministrului Sanatatii cu Schimbari Legislative Oficiale pentru Romania

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a prezentat recent un set de modificari legislative, care vor fi adoptate printr-o Ordonanta de Guvern aflata acum in proces de transparenta decizionala, propuse pentru Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Aceste modificari au scopul de a aduce claritate si eficienta in aplicarea prevederilor legale, in contextul evolutiilor recente din sistemul de sanatate si legislatia nationala si europeana.

Ministrul Sanatatii spune ca una dintre modificarile semnificative se refera la caracterul de unitate de specialitate al directiilor de sanatate publica, mentionat la articolele 12 si 17 din lege. In plus, serviciile medicale preventive vor fi integrate in atributiile acestor directii, o masura necesara pentru consolidarea preventiei in cadrul sistemului de sanatate.

Ministrul Sanatatii a propus abrogarea unor prevederi considerate invechite sau redundante, cum ar fi litera d) din articolul 26 alin.(2), si ajustarea nivelului de studii mentionat in articolele 118 si 176, in conformitate cu Legea educatiei nr. 199/2023. Aceste modificari sunt esentiale pentru a elimina confuziile generate de termeni precum “licenta sau master”, adaptandu-se astfel la noile cerinte educationale.

O alta modificare propusa vizeaza extinderea definitiei caravanei medicale, astfel incat aceasta sa includa nu doar servicii medicale preventive si curative, ci si servicii de investigatii, diagnostic, telemedicina si educatie pentru sanatate. Aceasta completare vine in sprijinul unei abordari mai cuprinzatoare a ingrijirii medicale mobile, adaptata nevoilor actuale ale populatiei.

Ministrul Sanatatii vrea sa elimine discriminarii intre diferitele categorii profesionale, astfel ca legea va permite medicilor sa isi continue activitatea pana la varsta de 70 de ani, indiferent de sex, conform noilor prevederi ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Aceasta este o masura menita sa valorifice experienta si competentele medicilor in contextul unui sistem de sanatate aflat in plina transformare.

Nu in ultimul rand, modificarile legislative includ introducerea unor noi alineate la articolele 708 si 716, pentru a asigura o aplicare corecta a deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind autorizarea medicamentelor generice si homeopate. Aceste completari legislative sunt esentiale pentru alinierea la normele europene si pentru a facilita procesul de autorizare a medicamentelor in Romania.

Ministrul Sanatatii cu aceste schimbari urmareste sa imbunatateasca functionarea sistemului de sanatate, sa creasca accesul pacientilor la servicii de calitate si sa asigure o aplicare mai eficienta a legislatiei in vigoare. Ministrul Rafila a subliniat importanta acestor masuri in contextul unei necesitati crescute de adaptare la provocarile actuale din domeniul sanatatii.

This post was last modified on sept. 2, 2024, 1:48 PM 13:48

Disqus Comments Loading...