ANM: AVERTIZARILE Meteorologice de ULTIM MOMENT cu 2 Coduri Oficiale in Romania pe 3 Septembrie 2024

ANM AVERTIZARILE Meteorologice ULTIM MOMENT 2 Coduri Oficiale Romania 3 Septembrie 2024

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a emis avertizarile meteorologice de ultim moment cu 2 coduri oficiale in Romania pe 3 septembrie, din cauza temperaturilor extrem de ridicate care vor afecta cea mai mare parte a tarii, un cod galben si unul portocaliu afectand diverse regiuni.

ANM spune ca, in majoritatea regiunilor din tara, temperaturile vor fi mult peste media multianuala pentru inceputul lunii septembrie, cu valori de 7…10 grade mai ridicate decat normalul. Se asteapta temperaturi maxime cuprinse intre 32 si 35 de grade Celsius, insotite de un disconfort termic ridicat.

ANM afirma ca aceste conditii sunt specifice pentru un Cod Galben, care avertizeaza populatia asupra riscurilor asociate cu aceste fenomene. Judetele Arad, Timis, Caras-Severin si Mehedinti se afla sub avertizare de Cod Portocaliu, unde canicula se va intensifica semnificativ.

In aceste zone, indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitati, semnaland un disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor ajunge in jurul valorii de 37 de grade Celsius, iar temperaturile minime vor varia intre 18 si 20 de grade. In Dealurile de Vest, minimele vor fi chiar mai ridicate, ajungand pana la 23 de grade.

ANM recomanda evitarea expunerii prelungite la soare in intervalul orar 11:00-18:00, hidratarea corespunzatoare si adoptarea unor masuri de protectie impotriva caldurii excesive. Este important ca populatia sa fie atenta la simptomele asociate cu disconfortul termic, cum ar fi ametelile, durerile de cap si starile de lesin, si sa ia masuri imediat daca acestea apar.

ANM recomanda ca populatia din judetele aflate sub cod portocaliu sa fie deosebit de precauta, deoarece riscurile asociate cu canicula intensa sunt mult mai mari. ANM va continua sa monitorizeze situatia si va emite actualizari daca va fi necesar.

author avatar
Redactia iDevice.ro