Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, aduce in atentia tuturor romanilor din intreaga tara, o noua actiune importanta la care a participat in cursul acestei saptamani, deoarece in cadrul unor dezbateri organizate de Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER) si Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), a adus in discutie impactul si oportunitatile pe care tintele impuse de Net Zero Act (NZA) le genereaza pentru companiile din industrie, atat la nivel european, cat si global.
Stefan-Radu Oprea spune ca, in pofida provocarilor, Romania se afla intr-o pozitie unica, pregatita sa valorifice tranzitia catre o economie verde. „Reprezentantii companiilor din industrie au aceleasi intrebari, toate legate de competitivitatea lor in contextul tintelor impuse de NZA.
Multi asteapta noua configuratie a Comisiei Europene pentru a obtine raspunsuri clare. Insa, pana atunci, am discutat despre realizarile de pana acum. Pozitia Romaniei este reflectata in forma finala a NZA, datorita dialogului continuu pe care l-am avut cu reprezentantii companiilor, care au intervenit prompt cu documente de pozitie”, a declarat Stefan-Radu Oprea.
In acelasi timp, ministrul a subliniat ca tranzitia spre o economie verde, desi dificila, deschide oportunitati importante pentru Romania. Oprea a evidentiat mixul energetic unic al tarii, bazat pe utilizarea energiei verzi, exploatarea gazelor din Marea Neagra si posibilitatea de a capta si stoca dioxidul de carbon. Aceste elemente, considera ministrul, ofera Romaniei o sansa unica de reindustrializare.
„Tintele impuse de NZA nasc oportunitati, nu doar provocari. Romania, cu mixul sau energetic, are un avantaj competitiv si o sansa pentru reindustrializare. Vom continua politicile si programele de sprijin dedicate companiilor, fie ele cu capital romanesc sau strain, si le vom reprezenta interesele la Bruxelles, asa cum am facut-o pana acum”, a adaugat ministrul Economiei.
Stefan-Radu Oprea afirma ca participantii la dezbatere au manifestat un interes sporit fata de modul in care aceste masuri vor influenta competitivitatea internationala a companiilor din Romania si au apreciat eforturile depuse de autoritati pentru a asigura un cadru de dezvoltare favorabil in aceasta directie.
Aceasta intalnire a fost o noua oportunitate pentru autoritatile romane si reprezentantii industriei de a discuta despre provocarile comune si solutiile care pot transforma aceste provocari in avantaje competitive pentru economia romaneasca.
This post was last modified on sept. 4, 2024, 11:40 AM 11:40