Reglementarile Oficiale ale Ministrului Educatiei cu Masuri de ULTIM MOMENT Vizand Invatamantul

Reglementarile Oficiale Ministrului Educatiei Masuri ULTIM MOMENT Vizand Invatamantul

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat recent in mod oficial o serie de noi initiative pentru invatamantul din tara noastra, iar asta deoarece ele sunt menite sa faciliteze dezvoltarea invatamantului preuniversitar alternativ in Romania. Acestea vizeaza atat unitatile de stat, cat si pe cele particulare, oferind parintilor si elevilor mai multe optiuni educationale adaptate nevoilor individuale.

Ministrul Educatiei, potrivit noilor reglementari, spune ca infiintarea grupelor, claselor sau structurilor alternative va fi posibila prin depunerea documentatiei necesare de catre scolile interesate sau organizatiile implicate. Acestea vor trebui sa obtina un aviz din partea Consiliului National pentru Alternative Educationale (C.N.A.E.), care va certifica respectarea conditiilor necesare pentru functionarea ca alternativa educationala.

Ligia Deca a explicat ca initiativa incurajeaza diversificarea ofertei educationale, dand astfel posibilitatea parintilor si tutorilor sa opteze pentru programe de invatamant care corespund valorilor si nevoilor fiecarui copil. „Este esential sa asiguram un sistem educational deschis si flexibil, care sa raspunda diferitelor particularitati de varsta si individuale ale beneficiarilor”, a declarat ministrul.

Ministrul Educatiei confirma ca infiintarea structurilor de invatamant alternativ se va realiza in mai multe etape, printre care: exprimarea optiunii parintilor sau tutorilor legali; asigurarea cadrelor didactice abilitate, formate de asociatii si federatii care gestioneaza pluralismul educational; acordarea avizului de catre consiliul de administratie al scolii si obtinerea avizului de la C.N.A.E.; aprobarea finala de catre consiliul de administratie al inspectoratelor scolare si includerea structurii in planul de scolarizare preuniversitar.

Ligia Deca a subliniat importanta unei colaborari stranse intre scoli si organizatiile interesate pentru a asigura un proces fluid si bine organizat. „Toate structurile noi vor trebui sa fie dotate corespunzator, conform regulamentului specific fiecarei alternative educationale, pentru a garanta calitatea actului educational”, a adaugat aceasta.

Ministrul Educatiei dezvaluie oficial ca reteaua de invatamant preuniversitar alternativ va cuprinde atat unitatile acreditate, cat si cele autorizate provizoriu, avand in vedere asigurarea unui sistem educational echitabil si diversificat.

Un alt aspect important este faptul ca invatamantul alternativ va fi organizat pe niveluri educationale, respectand particularitatile fiecarei etape de dezvoltare a elevilor. Cu aceste masuri, Ministerul Educatiei urmareste sa raspunda cerintelor unui sistem modern de invatamant, care sa promoveze inovatia, incluziunea si adaptabilitatea.

author avatar
Redactia iDevice.ro