2 Informari de ULTIM MOMENT ale Ministrului Sanatatii in Imediata Atentie a Tuturor Romanilor

2 Informari ULTIM MOMENT Ministrului Sanatatii Imediata Atentie Tuturor Romanilor

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a facut o serie de declaratii foarte importante, in cadrul unei conferinte de presa care s-a desfasurat la sediul Guvernului Romaniei, el afirmand ca Romania a depasit faza de epidemie nationala, insa avertizeaza ca riscul de reaparitie a unei situatii similare nu este exclus. Potrivit acestuia, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a raportat o scadere constanta a numarului de cazuri si disparitia focarelor la nivel national, ceea ce a dus la incheierea oficiala a epidemiei.

“Numarul de cazuri a scazut considerabil, iar focarele au disparut, ceea ce ne-a permis sa incheiem aceasta etapa. In esenta, ceea ce s-a intamplat este ca masa receptiva, adica acei oameni care nu au fost vaccinati sau care s-au imbolnavit intre timp, s-a epuizat. Astfel, izbucnirea epidemica a incetat”, a explicat Ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii atrage in mod special atentia asupra faptului ca o noua epidemie nu este exclusa in viitor: “Lucrurile se pot repeta peste unul, doi sau trei ani, mai ales daca acoperirea vaccinala scade si o anumita parte a populatiei devine vulnerabila.”

Ministrul Sanatatii, pe langa subiectul epidemiei, a discutat si despre o situatie umanitara dificila, legata de copiii refugiati din Gaza. Potrivit ministrului, aproximativ 40 de copii, care in prezent se afla in Egipt, ar putea necesita tratament medical in Romania. Cele doua spitale de urgenta pediatrica din Bucuresti, “Marie Curie” si “Grigore Alexandrescu”, au fost identificate ca posibile locatii pentru tratarea acestor copii.

“Discutam nu doar despre copiii care au nevoie de tratament, ci si despre familiile lor, care sunt refugiate. Este o problema logistica si organizatorica complexa. Desi Ministerul Sanatatii poate asigura spatiul de tratament, trebuie sa avem in vedere si patologiile pacientilor, durata potentiala de spitalizare si impactul asupra activitatii spitalelor”, a precizat Ministrul Sanatatii.

Desi nu a fost luata inca o decizie finala in acest sens, Alexandru Rafila subliniaza ca aceasta situatie nu este doar o problema medicala, ci implica si aspecte umanitare si logistice semnificative, pe care Romania trebuie sa le analizeze cu foarte mare atentie.

author avatar
Redactia iDevice.ro