Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat pentru toti romanii o noua Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata, ea aducand la realitate o masura din cadrul Programului de Guvernare 2023-2024 intitulat “Viziune pentru natiune”.
Simona Bucura-Oprescu anuntat obiective clare pentru a stimula ocuparea fortei de munca si a actualiza permanent meseriile disponibile pe piata muncii. Unul dintre aceste obiective, prevazut in cadrul capitolului “Politici active de ocupare si stimulare a muncii”, vizeaza pregatirea si calificarea fortei de munca, incluzand o actualizare constanta a Codului ocupatiilor din Romania (COR).
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca acest COR, care este cadrul legal pentru identificarea si codificarea ocupatiilor din economia nationala, urmeaza sa fie ajustat pentru a reflecta mai bine transformarile recente din diverse sectoare. Ministerul Muncii colaboreaza cu Institutul National de Statistica (INS) si alte institutii pentru a mentine aceasta clasificare armonizata la nivel international, conform standardelor ISCO-08 (Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor).
Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea structurii COR aduce schimbari semnificative, in special in domeniile educatiei si securitatii. Printre cele mai importante modificari se numara: redenumirea grupei minore 234 din “Profesori in invatamantul primar si prescolar” in “Profesori in invatamantul primar si educatie timpurie”.
Simona Bucura-Oprescu spune deasemenea ca si redenumirea grupei 2342 din “Educatori in invatamantul prescolar” in “Profesori si educatori pentru educatie timpurie”. Redenumirea grupei 531, care cuprinde personalul de ingrijire copii si servicii suport pentru invatamant, este deasemenea pregatita, astfel incat sa reflecte notiunea de educatie timpurie. Schimbarea denumirii grupei 5414 “Paznici” in “Lucratori in servicii private de securitate”, este o alta o modificare menita sa reflecte mai clar responsabilitatile acestei categorii ocupationale.
Simona Bucura-Oprescu face aceste modificari nu doar ca o simpla actualizare de denumiri, ci o incercare de a alinia mai bine calificarile profesionale la realitatile pietei muncii actuale si viitoare. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat faptul ca aceste ajustari sunt esentiale pentru a raspunde nevoilor emergente ale economiei, dar si pentru a asigura o pregatire corespunzatoare a fortei de munca.
“Actualizarea constanta a Codului ocupatiilor din Romania este vitala pentru a tine pasul cu evolutiile din diverse sectoare economice. Trebuie sa ne asiguram ca oferim angajatorilor si angajatilor un cadru clar si modern, care sa reflecte realitatile pietei muncii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Aceasta initiativa face parte dintr-o strategie mai ampla de a stimula angajarea si a imbunatati calificarea profesionala in Romania, un pas necesar pentru cresterea competitivitatii economiei nationale.