Masurile de ULTIM MOMENT ale lui Sebastian Burduja cu Pregatirile Oficiale Anuntate Romanilor

Masurile ULTIM MOMENT Sebastian Burduja Pregatirile Oficiale Anuntate Romanilor

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a anuntat in mod oficial o serie masuri importante, luate de aceasta data cu mult inainte de vreme, special pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic al Romaniei in perioada sezonului rece.

Sebastian Burduja a subliniat ca, in urma primului comandament de iarna, s-au analizat in detaliu starea actuala a sistemului energetic national si s-au discutat masurile necesare pentru a mentine caldura in casele romanilor la preturi accesibile, in ciuda potentialelor provocari aduse de vremea rea si fluctuatiile din pietele internationale de energie.

Sebastian Burduja pune in centru atentiei faptul ca exista un nivel ridicat al rezervelor de gaze naturale ale Romaniei. Potrivit lui Burduja, depozitele de gaze au atins un nivel istoric, depasind 94% din capacitate. Acest lucru se traduce prin aproape 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, pregatiti pentru a face fata cererii ridicate din lunile de iarna.

Pe langa rezervele de gaze, stocurile de carbune sunt si ele la un nivel ridicat. Complexul Energetic Oltenia a pregatit deja peste 550.000 de tone de carbune pentru a sprijini productia de energie pe timpul iernii. In plus, Burduja a anuntat ca se fac investitii importante in capacitatile energetice ale Romaniei.

Sebastian Burduja afirma ca pana in prezent, in 2024, au fost puse in functiune noi centrale electrice cu o putere instalata de peste 290 MW, iar pana la finalul anului se estimeaza ca vor fi adaugati inca 1400 MW. Printre aceste proiecte se numara grupul V de la Rovinari (300 MW), centrala de la Iernut (partial – 200 MW), Midia Navodari (70 MW) si peste 600 MW in parcuri solare. De asemenea, ministrul a mentionat o contributie semnificativa din partea prosumatorilor, cu o capacitate instalata de peste 1800 MW.

Un alt punct important din strategia Ministerului Energiei este prelungirea schemei de plafonare a preturilor la energie pana la 1 aprilie 2025. Scopul acestei masuri este de a proteja cetatenii de fluctuatiile preturilor la energie in aceasta perioada dificila, astfel incat facturile sa ramana la un nivel suportabil.

Sebastian Burduja a incheiat declaratia afirmand ca Ministerul Energiei va continua sa actioneze ferm pentru a asigura stabilitatea si securitatea sistemului energetic national, oferind, in acelasi timp, protectie cetatenilor in fata incertitudinilor pietelor internationale de energie.