Oportunitatile de ULTIM MOMENT pe care Stefan-Radu Oprea le Aduce in Atentie, Masurile Luate

Oportunitatile ULTIM MOMENT Stefan-Radu Oprea Aduce Atentie masurile Luate

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a facut o serie declaratii foarte importante in cursul acestei zile, iar asta pentru ca membrul Guvernului Romaniei aduce in atentie in momentul de fata relatiile comerciale dintre Romania si Israel se afla pe o panta ascendenta, in urma discutiilor recente dintre premierul Marcel Ciolacu si omologul sau israelian, Beniamin Netanyahu.

Stefan-Radu Oprea afirma ca in cadrul intalnirii, s-au evidentiat oportunitati semnificative de dezvoltare economica intre cele doua tari, cu accent pe industria de aparare si produsele agroalimentare. „Impreuna cu Nir Barkat, ministrul economiei si industriei din Israel, am stabilit modalitati precise prin care putem creste rapid nivelul schimburilor comerciale dintre Romania si Israel. Am identificat doua directii prioritare: industria de aparare si produsele agroalimentare,” a declarat Oprea.

Stefan-Radu Oprea spune deasemenea ca in cadrul acestor discutii, industria de aparare s-a remarcat ca un domeniu de mare interes pentru companiile israeliene. „Exista un interes sporit din partea companiilor din Israel sa investeasca si sa transfere tehnologie in Romania,” a precizat ministrul.

Acest parteneriat ar putea contribui la consolidarea capacitatilor Romaniei in domeniul apararii, beneficiind de expertiza israeliana in tehnologie militara. Pe de alta parte, in sectorul agroalimentar, Israelul si-a exprimat interesul de a importa produse romanesti, ceea ce ar putea reprezenta o oportunitate excelenta pentru producatorii locali de a accesa o noua piata.

Stefan-Radu Oprea transmite ca un alt aspect important subliniat a fost eliminarea barierelor comerciale care impiedicau pana acum exporturile catre Israel. „Vestea buna pentru companiile romanesti care doresc sa exporte in Israel este ca vor fi indepartate barierele comerciale reprezentate de conformarea la standardele israeliene.

Orice produs fabricat in Uniunea Europeana va putea fi comercializat in Israel,” a explicat Stefan-Radu Oprea. Aceasta masura va facilita semnificativ accesul produselor romanesti pe piata israeliana, reducand timpul si costurile necesare pentru conformitatea la standarde specifice.

Pentru a stimula si mai mult colaborarea economica, Romania si Israel vor organiza misiuni economice in perioada septembrie-noiembrie. „Companiile israeliene vor vizita Romania pentru a explora oportunitatile de investitii si colaborare, in special in domeniile IT/cyber security, turism, comunicatii si tehnologia informatiilor,” a adaugat ministrul Economiei.

Stefan-Radu Oprea afirma ca un accent special va fi pus pe colaborarea intre start-up-urile tehnologice, dar si pe cercetarea si dezvoltarea de produse noi, care sa raspunda cerintelor pietei globale. In anul 2023, valoarea totala a schimburilor comerciale dintre Romania si Israel a atins 953,73 milioane USD, dintre care Romania a exportat produse in valoare de 776,93 milioane USD si a importat bunuri in valoare de 176,80 milioane USD.

Aceste cifre reflecta potentialul substantial al relatiilor economice bilaterale, cu oportunitati de crestere in anii urmatori. Prin urmare, cooperarea economica dintre Romania si Israel se contureaza ca fiind una promitatoare, cu beneficii majore pentru ambele economii, mai ales in sectoare strategice precum industria de aparare, agricultura si tehnologia.

author avatar
Redactia iDevice.ro