X

Documentul Oficial Adus in Atentie de Stefan-Radu Oprea cu Efecte de ULTIM MOMENT pentru Romania

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, le vorbeste tuturor romanilor despre un ordin foarte important semnat anul trecut, care este acum in vigoare, iar in contextul unei piete turistice din ce in ce mai competitive, Romania face pasi importanti in directia reglementarii si profesionalizarii ghizilor de turism.

Stefan-Radu Oprea spune ca incepand cu anul trecut, este in vigoare Ordinul Ministerului Economiei, nr. 180 din 2 august 2023, care stabileste normele metodologice pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism. Aceste reglementari se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice implicate in activitatea turistica pe teritoriul tarii.

Stefan-Radu Oprea, a subliniat importanta acestei initiative: „Ghizii de turism sunt ambasadorii oraselor, regiunilor si tarilor pe care le reprezinta. Rolul lor este esential in asigurarea unei experiente pozitive pentru vizitatori, iar prin activitatea lor contribuie nu doar la promovarea destinatiilor, ci si la cresterea atractivitatii acestora, determinand turistii sa-si prelungeasca sederea sau sa revina.”

Ghizii de turism sunt esentiali pentru a ajuta vizitatorii sa descopere nu doar obiectivele turistice, ci si cultura, traditiile si modul de viata local. Ei joaca un rol important in promovarea patrimoniului cultural si natural, contribuind totodata la cresterea constientizarii vizitatorilor cu privire la importanta protejarii acestor resurse pretioase.

„Peisajele naturale impresionante ale Romaniei, combinate cu traditiile pastrate de-a lungul secolelor si ospitalitatea specifica, creeaza o experienta turistica unica. De aceea, ghizii de turism au un rol vital in conturarea acestei experiente, aducand un plus de valoare prin povestile si cunostintele lor,” a adaugat Stefan-Radu Oprea.

Stefan-Radu Oprea transmite si ca o componenta centrala a noilor reglementari este aplicarea standardului SR EN 15565, care sprijina eforturile Uniunii Europene de a facilita libera circulatie a serviciilor turistice. Acest standard defineste un cadru comun pentru formarea ghizilor de turism din toate tarile europene, asigurand astfel un nivel ridicat de calitate in furnizarea serviciilor turistice.

Standardul SR EN 15565 specifica cerintele minime de pregatire profesionala, dar lasa loc si pentru adaptari locale, oferind flexibilitate fiecarei tari in dezvoltarea propriilor programe de formare. Aceasta inseamna ca, pe langa cerintele de baza, ghizii de turism din Romania pot beneficia si de pregatire suplimentara, specifica regiunilor sau oraselor in care activeaza.

Stefan-Radu Oprea vrea ca prin intermediul acestor noi reglementari, Romania isi propune sa creasca standardele serviciilor turistice si sa imbunatateasca imaginea tarii ca destinatie turistica de top. Ghizii de turism, prin pregatirea si profesionalismul lor, vor avea un rol crucial in realizarea acestui obiectiv, oferind turistilor experiente memorabile si motive sa revina in tara noastra.

„Romania este o tara cu un potential turistic extraordinar, iar ghizii de turism joaca un rol central in valorificarea acestui potential. Imbinand frumusetea naturala cu traditiile autentice si ospitalitatea locala, suntem convinsi ca vizitatorii vor pleca cu amintiri de neuitat,” a concluzionat ministrul Stefan-Radu Oprea.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 7, 2024, 2:49 PM 14:49

Disqus Comments Loading...