OMS Trage un Nou Semnal de ALARMA privind o Ingrijoratoare Situatie la Nivel Global

OMS Trage Nou Semnal ALARMA Ingrijoratoare Situatie Nivel Global

OMS, Organizatia Mondiala a Sanatatii, a tras un semnal de alarma, prin intermediul directorului sau general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la tot mai ingrijoratoarea situatia globala critica a holerei, conform ultimelor date publicate pentru anul 2023. Raportul subliniaza o crestere alarmanta atat a numarului de decese, cat si a cazurilor de infectare, comparativ cu anul precedent.

OMS afirma ca numarul deceselor cauzate de holera a crescut cu 71% fata de 2022, in timp ce numarul cazurilor a crescut cu 13%. Aceasta evolutie ingrijoratoare reflecta o criza in crestere, agravata de o penurie severa de vaccinuri impotriva bolii. In 2022, doar jumatate din cantitatea necesara de vaccinuri a fost produsa, ceea ce a dus la o acoperire insuficienta in regiunile cele mai afectate.

OMS, prin Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lansat un apel catre producatorii de vaccinuri, cerandu-le sa-si accelereze eforturile pentru a raspunde cererii globale. „Indemnam producatorii care intentioneaza sa intre pe piata sa-si intensifice eforturile si sa puna la dispozitie dozele necesare la preturi accesibile,” a declarat acesta, subliniind ca este esential ca accesul la vaccinuri sa fie asigurat la nivel global, mai ales in tarile cele mai vulnerabile.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat ca, desi vaccinarea reprezinta un instrument important in combaterea holerei, adevaratele solutii pe termen lung raman accesul la apa potabila sigura, imbunatatirea conditiilor de salubritate si promovarea igienei. „Apa potabila sigura, salubritatea si igiena raman singurele solutii durabile si pe termen lung pentru a pune capat focarelor de holera si pentru a preveni viitoarele epidemii,” a adaugat el.

OMS aduce in imediata noastra atentie ca aceasta criza actuala subliniaza vulnerabilitatea sistemelor de sanatate publice la nivel global si necesita o actiune rapida si coordonata din partea tuturor partilor implicate, inclusiv guverne, organizatii internationale si producatori din industria farmaceutica.

OMS va continua sa monitorizeze situatia si sa sprijine eforturile globale in lupta impotriva holerei. Aceasta boala, care afecteaza in special comunitatile fara acces la resurse esentiale de apa si igiena, ramane o amenintare majora pentru sanatatea globala, dar poate fi controlata si prevenita prin actiuni rapide si eficiente.

author avatar
Redactia iDevice.ro