Armata Romana a publicat multiple informatii importante cu privire la misiunile pe care le desfasoara, sau le vor desfasura, soldatii romani, iar totul incepe cu faptul ca in perioada 2 – 5 septembrie, militarii romani din cadrul Escadrilei 712 Elicoptere Transport Giarmata au participat, alaturi de fortele armate ungare, la exercitiul militar bilateral Cross Landing 2024.
Armata Romana aduce in atentie faptul ca acest exercitiu a avut drept scop consolidarea colaborarii dintre Romania si Ungaria, doua natiuni care isi intaresc parteneriatul strategic prin schimbul de experienta si aplicarea comuna a tacticilor, tehnicilor si procedurilor specifice misiunilor de cautare, salvare si evacuare medicala.
Cross Landing 2024 a permis militarilor din ambele tari sa isi perfectioneze abilitatile de interventie in situatii critice, contribuind la cresterea interoperabilitatii intre fortele armate ale Romaniei si Ungariei. Exercitiile de salvare aeriana si medicala, desfasurate intr-un mediu intens si controlat, au demonstrat capacitatea ambelor natiuni de a colabora eficient in situatii de criza.
Armata Romana subliniaza ca, in paralel, in Poligonul Perii Daii, studentii din anul I ai Academiei Fortelor Terestre au inceput un modul de patru saptamani de formare a deprinderilor militare. Joi, acestia au fost observatori pentru prima data la exercitii demonstrative si trageri organizate de studentii anului III, in colaborare cu operatorii Fortelor pentru Operatii Speciale.
Entuziasmul tinerilor soldati a fost evident, in timp ce acestia au descoperit asteptarile ridicate si standardele inalte necesare pentru a atinge excelenta. Totusi, au primit asigurari ca vor beneficia de sprijinul constant al instructorilor pe parcursul antrenamentelor.
Armata Romana dezvaluie si ca in contextul misiunilor internationale, detasamentul romanesc de Aparare Antiaeriana, care urmeaza sa fie desfasurat in Polonia in cadrul Grupului de Lupta NATO, se afla in ultimele faze de pregatire. Militarii, provenind din Batalionul 348 Aparare Antiaeriana Murfatlar, petrec trei saptamani in poligonul de la Capu Midia, pregatindu-se intens pentru dislocarea in teatrul de operatii, care va incepe in luna octombrie.
Aceasta va marca a XVI-a rotatie a unui detasament romanesc in cadrul Grupului de Lupta NATO, subliniind angajamentul Romaniei fata de securitatea colectiva a Aliantei.
Armata Romana vorbeste si despre scoala de Instruire a Fortelor pentru Operatii Speciale din Romania continua sa ofere antrenamente intensive, incluzand salturi de antrenament cu parasuta rotunda, atat pe sol cat si pe apa. Instructorii si cursantii desfasoara periodic aceste salturi, fiind rapid recuperati cu ambarcatiunile de salvare.
Pentru cei care vor sa imbratiseze cariera de parasutist in Fortele Speciale, aceste exercitii reprezinta un test esential al curajului si abilitatilor, unde familiarizarea cu apa devine la fel de importanta ca si maiestria zborului. Exercitiile si antrenamentele desfasurate in ultimele saptamani reflecta angajamentul ferm al Romaniei fata de apararea nationala si cooperarea internationala in domeniul militar.