Ministrul Educatiei, Ligia Deca, aduce in imediata atentie a milioane de elevi, profesori si parinti, o serie de noi masuri foarte importante care se vor aplica in Romania, iar asta deoarece a anuntat recent lansarea in consultare publica a unei noi metodologii care vizeaza echivalarea perioadelor de studii realizate in strainatate sau la organizatiile de invatamant care functioneaza pe teritoriul Romaniei.
Ministrul Educatiei explica in mod oficial mai jos faptul ca, aceasta masura importanta este destinata elevilor care doresc sa-si continue studiile in sistemul national de invatamant din Romania, asigurand o procedura mai simpla si eficienta de recunoastere a studiilor.
„Am lansat in consultare publica Metodologia privind echivalarea de catre Inspectoratele Scolare Judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a perioadelor de studii efectuate in strainatate si la organizatiile furnizoare de educatie care organizeaza activitati de invatamant pe teritoriul Romaniei, corespunzatoare unui sistem educational din alta tara”, a declarat Ministrul Educatiei.
Ministrul Educatiei a subliniat ca aceasta metodologie stabileste conditiile si criteriile necesare recunoasterii perioadelor de studii preuniversitare, in conformitate cu legislatia nationala, precum si bunele practici si recomandarile internationale. Scopul acestei initiative este de a facilita reintegrarea elevilor care se intorc din strainatate in sistemul romanesc de invatamant, respectand principiul egalitatii de tratament.
Conform proiectului de ordin, noua metodologie va aplica prevederile atat pentru perioadele de studii corespunzatoare invatamantului obligatoriu si postliceal nefinalizate cu diploma, cat si pentru echivalarea studiilor postliceale finalizate cu diploma. Inspectoratele scolare vor avea responsabilitatea de a evalua aceste perioade de studii, permitand elevilor sa isi continue parcursul educational in Romania, intr-un domeniu similar, si sa obtina o calificare recunoscuta.
Ministrul Educatiei afirma ca metodologie prevede si recunoasterea diplomelor obtinute in cadrul altor forme de invatamant obligatoriu, urmand ca Ministerul Educatiei sa acorde echivalarea acestora dupa evaluarea realizata de inspectoratele scolare judetene sau de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Atestatul de echivalare emis de autoritati va fi valabil pentru inscrierea in orice unitate de invatamant preuniversitar din Romania, accesul pe piata muncii si pentru inscrierea la cursuri de formare profesionala. Acesta va putea fi eliberat atat in format fizic, cat si electronic, cu semnatura digitala, pentru solicitari depuse online.
Ministerul Educatiei, prin acest demers, urmareste sa sprijine elevii care au studiat in afara tarii sa se integreze mai usor in invatamantul romanesc, contribuind la dezvoltarea unui sistem educational mai accesibil si incluziv.
This post was last modified on sept. 8, 2024, 9:07 AM 09:07