ANM: AVERTIZARILE NOWCASTING Meteorologice Oficiale de ULTIM MOMENT in Romania pe 11 Septembrie 2024

ANM AVERTIZARILE NOWCASTING Meteorologice Oficiale ULTIM MOMENT Romania 11 Septembrie 2024

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a emis avertizarile nowcasting meteorologice oficiale de ultim moment in Romania pe 11 septembrie 2024, din cauza unor fenomene de vreme severa, pe care meteorologii le include in categoria celor de tip cod portocaliu si cod galben, 3 astfel de coduri fiind emise.

ANM me adice in imediata atentie faptul ca aceste avertizari semnaleaza fenomene meteorologice periculoase, inclusiv ploi torentiale, descarcari electrice frecvente, intensificari ale vantului si grindina. Prima avertizare de cod portocaliu vizeaza Constanta, Navodari, Ovidiu, Murfatlar, Eforie, Cumpana, Valu lui Traian, Techirghiol, Lumina, Topraisar, Agigea, Castelu, Poarta Alba si Baraganu. Aversele torentiale vor acumula intre 25 si 40 litri pe metru patrat, fiind insotite de descarcari electrice frecvente, vant puternic si grindina.

ANM a emis o alta avertizare de cod portocaliu pentru alte localitati din judetul Constanta, printre acestea se numara Eforie, Cobadin, Tuzla, Topraisar, 23 August, Limanu, Chirnogeni, Albesti, Ciocarlia, Amzacea, Pecineaga, Mereni, Costinesti, Comana si Mangalia. Aversele torentiale si descarcarile electrice vor fi similare cu cele din prima avertizare, iar grindina si vantul vor contribui la cresterea riscului de pagube materiale.

ANM a emis deasemenea si o avertizare de cod galben pentru judetele Brasov, Harghita si Sibiu. In zonele vizate, inclusiv Fagaras, Miercurea Ciuc, Gheorgheni si alte localitati, se va semnala ceata densa care va reduce vizibilitatea local sub 200 de metri si, izolat, sub 50 de metri. Aceasta poate afecta serios circulatia rutiera si siguranta traficului.

ANM recomanda cetatenilor sa evite deplasarile in perioadele de ploi torentiale si sa se adaposteasca in cladiri solide pentru a preveni accidentele cauzate de vantul puternic si grindina. De asemenea, soferii trebuie sa circule cu prudenta sporita in zonele afectate de ceata si sa adapteze viteza la conditiile de drum. Avertizarile meteo sunt emise pentru a proteja populatia de fenomenele extreme si pentru a limita riscul de accidente si pagube materiale.

author avatar
Redactia iDevice.ro