Aranjamentul de ULTIM MOMENT al Simonei Bucura-Oprescu cu o Hotarare de Guvern Importanta pentru Romani

Aranjamentul ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Hotarare Guvern Importanta Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat in mod oficial aprobarea unui nou Aranjament Administrativ extrem de important pentru tara noastra, iar asta pentru ca in baza lui urmeaza sa fie actualizte modalitatile de aplicare a Acordului de securitate sociala intre Romania si Republica Turcia, semnat initial in 1999.

Simona Bucura-Oprescu spune ca acest proiect de Hotarare a Guvernului a fost initiat conform Legii nr. 590/2003 privind tratatele internationale, articolul 20, care reglementeaza tratatele la nivel guvernamental si departamental. Acordul, intrat in vigoare la 1 martie 2003 si ratificat prin Legea nr. 551/2002, coordoneaza aspectele legate de pensii, prestatii de boala si maternitate, precum si de accidente de munca si boli profesionale. Noul Aranjament Administrativ, aprobat acum, reflecta modificarile aparute in legislatiile celor doua state de la ultima actualizare din 2003.

Simona Bucura-Oprescu a explicat ca noul Aranjament include ajustari importante, inclusiv desemnarea organismelor de legatura si stabilirea noilor proceduri administrative intre institutiile din Romania si Turcia. In Romania, Casa Nationala de Pensii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate raman institutiile desemnate pentru a gestiona aplicarea acordului, in timp ce in Turcia, Presedintia Institutiei de Securitate Sociala va continua sa joace acelasi rol.

„Noul Aranjament Administrativ stabilește, într-un mod care reflectă modificările survenite în legislațiile celor două state, organismele de legătură și instituțiile responsabile cu aplicarea Acordului, procedurile de aplicare a Acordului, precum și modul de colaborare în acest scop între instituțiile celor două state.” a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca noul Aranjament reglementeaza, printre altele, formularele necesare pentru totalizarea perioadelor de asigurare, procedurile de eliberare a documentelor care atesta legislatia aplicabila si modalitatea de plata a prestatiilor. In plus, sunt introduse reguli detaliate pentru prestatiile de boala si maternitate, precum si pentru asistenta in caz de accidente de munca sau boli profesionale.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat, de asemenea, ca textul noului Aranjament nu include prevederi referitoare la indemnizatia de crestere a copilului, avand in vedere faptul ca aceasta prestatie nu mai face parte din sistemul de asigurari sociale din Romania, ci este gestionata de bugetul de stat.

„În ceea ce privește indemnizația de creștere copil, această prestație este inclusă în domeniul material de aplicare a Acordului semnat în 1999, dar nu există prevederi specifice referitoare la ea în textul Acordului.” a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Prin actualizarea acestui Aranjament Administrativ, se urmareste facilitarea colaborarii intre cele doua state in ceea ce priveste coordonarea sistemelor de securitate sociala, oferind astfel o mai buna protectie sociala pentru cetatenii romani si turci care lucreaza pe teritoriul celuilalt stat. Acest nou pas reprezinta o consolidare a relatiilor bilaterale in domeniul muncii si securitatii sociale, asigurand aplicarea eficienta a prevederilor acordului semnat in urma cu mai bine de doua decenii.

author avatar
Redactia iDevice.ro