2 Masuri de ULTIM MOMENT Anuntate de Simona Bucura-Oprescu, ce Impact Produc in Romania

2 Masuri ULTIM MOMENT Anuntate Simona Bucura-Oprescu Impact Produc Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, transmite un anunt extrem de important pentru milioane de oameni din intreaga tara, iar asta deoarece toti pensionarii care au optat pentru plata pensiilor prin cont bancar au primit astazi sumele recalculate. Ieri, 11 septembrie 2024, bancile au primit fondurile necesare, urmand ca acestea sa fie distribuite beneficiarilor. Pentru cei care primesc pensiile prin intermediul Postei Romane, distribuirea mandatelor de plata a inceput deja din 2 septembrie.

Simona Bucura-Oprescu a declarat ca, din cele 4,6 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 82,5% au crescut in urma procesului de recalculare. „Finalizarea platilor confirma ca nicio pensie nu a scazut. Scopul legii este eliminarea inechitatilor intre pensionari si intarirea principiului contributivitatii. Legea asigura cresterea anuala a pensiilor dar si predictibilitate atat pentru pensionari cat si pentru angajati”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta masura face parte dintr-un amplu proces de reforma a sistemului de pensii, care vizeaza corectarea diferentelor existente si asigurarea unui trai decent pentru toti pensionarii.

Simona Bucura-Oprescu anunta si ca inspectia Muncii a identificat 190 de muncitori care lucrau fara contract individual de munca pe santierul Autostrazii A7, in zona Stilpu, pe lotul 3 al proiectului. Controlul, desfasurat de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Buzau, a avut loc pe parcursul mai multor zile si a scos la iveala ca firma pentru care lucrau acesti muncitori a fost infiintata in 2024.

Simona Bucura-Oprescu, a reiterat riscurile majore la care se expun cei care accepta sa lucreze fara forme legale: „Cei care lucreaza fara un contract individual de munca nu au acces la protectie sociala, pensie sau asigurari de sanatate. Vom intensifica verificarile pentru a proteja drepturile lucratorilor si pentru a asigura respectarea legislatiei in domeniul muncii”.

Conform inspectorului general Mihai Nicolae Uca, in timpul verificarilor, muncitorii fara forme legale au incercat sa fuga pe camp, dar au fost ulterior identificati de echipajele de jandarmi. Firma angajatoare a fost sanctionata cu o amenda de 200.000 de lei, valoarea maxima prevazuta de lege pentru astfel de incalcari.

Simona Bucura-Oprescu spune ca pe langa amenda, inspectorii muncii au dispus masuri obligatorii, printre care incheierea contractelor de munca si plata contributiilor sociale si a salariilor pentru perioada lucrata. Aceste controale reflecta angajamentul autoritatilor de a combate munca nedeclarata si de a asigura un mediu de munca corect si legal pentru toti lucratorii.

author avatar
Redactia iDevice.ro