Documentul de ULTIM MOMENT al Ministrului Educatiei cu Reguli Importante pentru Invatamant

Documentul ULTIM MOMENT Ministrului Educatiei Reguli Importante Invatamant

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent un nou document extrem de important, care pune baza unui set de reguli care au fost gandite pentru stabilirea unei noi metodologii care reglementeaza finantarea institutiilor de invatamant superior de stat, din bugetul Ministerului Educatiei, pentru dezvoltarea programelor de invatamant superior dual.

Ministrul Educatiei spune ca ceasta initiativa vine in sprijinul studentilor care doresc sa dobandeasca competente profesionale in diverse domenii, avand in vedere nevoia de integrare eficienta pe piata muncii. Noua metodologie vizeaza calificari profesionale de nivel 5, 6, 7 si 8 si pune accent pe dezvoltarea competentelor-cheie in contextul formarii profesionale. “Aceste competente ajuta la integrarea cu succes pe piata muncii, favorizand totodata continuarea studiilor si invatarea pe tot parcursul vietii”, a declarat Ministrul Educatiei, Ligia Deca.

Ministrul Educației subliniaza ca in baza articolului 2 al acestei metodologii, responsabilitatile privind organizarea si desfasurarea activitatilor educationale sunt impartite intre institutiile de invatamant superior acreditate si operatorii economici. Colaborarea se realizeaza prin consortii de invatamant dual si este reglementata prin contracte de parteneriat. Aceste contracte stabilesc conditiile de colaborare, drepturile si obligatiile partilor, precum si costurile asumate de parteneri.

Curriculumul pentru invatamantul superior dual va cuprinde atat activitati de predare si invatare traditionale, cat si activitati de invatare prin munca. Institutiile de invatamant vor fi responsabile de predare si evaluare, iar operatorii economici se vor ocupa de organizarea activitatilor practice si de participarea la evaluari. “Acest model dual este esential pentru a asigura o pregatire practica eficienta, astfel incat studentii sa fie pregatiti pentru provocarile reale de pe piata muncii”, a explicat Deca.

Ministrul Educației anunta ca un alt aspect important este partajarea echitabila a volumului de munca intre institutiile de invatamant si operatorii economici, conform Sistemului European al Creditelor Transferabile (ECTS). Astfel, invatamantul superior dual va fi organizat atat ca forma cu frecventa, cat si cu frecventa redusa, in functie de ciclul de studii.

Pe langa activitatile academice, studentii vor avea acces la experiente practice prin ore de laborator, proiecte si stagii de practica, contribuind astfel la consolidarea cunostintelor teoretice cu abilitati aplicabile in carierele lor viitoare.

Ministerul Educatiei si-a propus, prin aceasta metodologie, sa asigure o integrare mai buna a tinerilor absolventi in piata muncii, oferindu-le nu doar o educatie teoretica solida, ci si o pregatire practica relevanta. “Invatamantul superior dual reprezinta o solutie viabila pentru nevoile economice actuale si pentru cresterea competitivitatii fortei de munca din Romania”, a concluzionat Ministrul Ligia Deca.

author avatar
Redactia iDevice.ro