Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a dezvaluit o noua Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata pentru a aduce o serie de schimbari importante pentru invatamant, reafirmand rolul esential pe care autoritatile locale il au in gestionarea infrastructurii scolare si in asigurarea desfasurarii in bune conditii a activitatilor educationale.
Ministrul Educatiei spune ca din anul 2000, administratiile locale sunt responsabile de intretinerea si modernizarea cladirilor in care functioneaza institutiile de invatamant preuniversitar, in conformitate cu legislatia in vigoare. Aceste obligatii sunt prevazute in Legea Invatamantului Preuniversitar nr. 198/2023, care stabileste ca autoritatile publice locale trebuie sa asigure conditii adecvate pentru educatia preuniversitara.
In ciuda acestor prevederi legale, multe unitati de invatamant din Romania se confrunta cu probleme grave privind lipsa de autorizare sanitara, principalul motiv fiind infrastructura necorespunzatoare. Ministrul Deca a subliniat ca lipsa alimentarii cu apa, grupurile sanitare neconforme sau amplasarea acestora in afara cladirilor de invatamant reprezinta factori critici care impiedica functionarea acestor institutii in conditii adecvate.
„Accesul egal la educatie si imbunatatirea infrastructurii scolare sunt prioritati majore pentru minister. Reconstructia sistemului de invatamant si armonizarea acestuia cu standardele europene depind de investitii consistente in modernizarea unitatilor scolare. Este inacceptabil ca elevii sa invete in conditii care nu respecta cerintele minime de igiena si siguranta”, a declarat Ministrul Educatiei.
Ministerul Educatiei, prin bugetul sau special, aloca anual fonduri pentru finantarea programelor de modernizare si dezvoltare a bazei materiale a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat. In acest sens, Hotararea de Guvern nr. 366/2024 prevede suplimentarea sumei alocate pentru lucrarile de reabilitare a grupurilor sanitare, cu o valoare de 4.735 mii lei, pentru anul 2024.
Ministrul Educatiei subliniaza si ca bugetul de stat pentru 2024 include suma de 30.600 mii lei, destinata investitiilor in unitatile de invatamant. Ligia Deca a reiterat ca aceste fonduri trebuie gestionate eficient de catre autoritatile locale pentru a asigura conditii optime in toate scolile din Romania.
„Modernizarea infrastructurii educationale este esentiala pentru cresterea calitatii actului educational. Autoritatile locale trebuie sa fie parteneri activi in acest demers, asumanandu-si responsabilitatea de a oferi copiilor din comunitatile lor acces la educatie de calitate, intr-un mediu sigur si igienic”, a subliniat Ministrul Educatiei.
Astfel, ministerul continua sa colaboreze cu autoritatile locale pentru a implementa masurile necesare, iar modernizarea scolilor ramane o prioritate in cadrul programului de guvernare.
This post was last modified on sept. 12, 2024, 7:03 PM 19:03