Proiectul Hidroenergetic Important pentru Romania pe care Sebastian Burduja il vrea Finalizat

Proiectul Hidroenergetic Important Romania Sebastian Burduja vrea Finalizat

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anuntat un pas important pentru finalizarea amenajarii hidroenergetice Pascani, pe raul Siret. Proiectul, inceput in 1985, anul nasterii ministrului, a intampinat multiple blocaje de-a lungul timpului. Dupa o vizita pe santier in decembrie anul trecut, alaturi de deputatul Alexandru Muraru, Burduja a promis accelerarea lucrarilor si rezolvarea problemelor legate de expropriere.

“Am adoptat astazi un proiect de hotarare de guvern care stabileste coridorul de expropriere si aloca peste 29 de milioane de lei pentru exproprierea a peste 2300 de hectare”, a declarat Sebastian Burduja. Aceasta masura reprezinta un pas crucial pentru finalizarea proiectului, care a fost finantat pana in prezent cu peste 400 de milioane de lei din partea statului roman, iar lucrarile sunt realizate in proportie de peste 80%.

Sebastian Burduja spune ca investitia nu se rezuma doar la producerea de energie electrica. “Hidrocentrala va avea o putere instalata de sub 10 MW, pentru o productie medie anuala de 25,3 GWh. Insa, rolul cheie al acestui proiect va fi alimentarea cu apa a zonei Pascani-Targu Frumos si reducerea riscului de inundatii”, a explicat Sebastian Burduja.

Lacul de acumulare care va fi creat va avea o capacitate impresionanta, de peste 68 de milioane de metri cubi de apa, contribuind semnificativ la prevenirea dezastrelor naturale care au afectat regiunea de-a lungul anilor.

Sebastian Burduja a subliniat si importanta simbolica a finalizarii acestui proiect. “Este o demonstratie ca statul roman poate finaliza obiectivele de investitii incepute inainte de 1989. Termenul de finalizare a lucrarilor si punere in functiune este trimestrul al doilea din 2026, iar proiectul se afla in graficul stabilit”, a adaugat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a reiterat determinarea echipei guvernamentale de a duce la bun sfarsit acest proiect strategic: “Daca vrem, putem. Si vrem, asa cum am demonstrat. Inainte, impreuna!” Proiectul hidroenergetic de la Pascani reprezinta o investitie esentiala pentru dezvoltarea infrastructurii energetice si de apa din regiunea Siret, avand un impact semnificativ asupra locuitorilor si economiei locale.

author avatar
Redactia iDevice.ro