Florin Barbu, ministrul Agriculturii, aduce in imediata atentie a tuturor romanilor masurile care au fost decise in mod oficial de Guvernul Romaniei, si a anuntat ca si in acest an, fermierii romani vor beneficia de avansuri substantiale din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Aceste masuri sunt menite sa sprijine agricultorii romani in fata provocarilor financiare cu care se confrunta.
Florin Barbu spune ca in cadrul Campaniei 2024, fermierii vor primi avansuri de 70% din FEGA pentru platile directe si de 85% din FEADR pentru interventiile de dezvoltare rurala si cele legate de mediu si clima, conform derogarii acordate de Comisia Europeana.
„Am solicitat Comisiei Europene si am primit acordul pentru ca si in aceasta toamna fermierii romani sa beneficieze de o valoare a avansului crescuta. Am avut in vedere sa venim in sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta sa depaseasca mai usor problemele de lichiditati cu care se confrunta. Incepand cu luna iulie, am solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene cresterea valorii avansurilor pentru fermierii nostri pentru a le oferi sprijinul necesar in pregatirea noului an agricol,” a declarat ministrul Florin Barbu.
Florin Barbu spune ca in acest context, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) face toate eforturile pentru a incepe plata avansurilor incepand cu data de 16 octombrie 2024. Aproximativ un miliard de euro a fost alocat in acest sens, o suma esentiala pentru fermierii care se pregatesc pentru noul an agricol.
Florin Barbu a trimis si o delegatie a Ministerului Agriculturii, intr-o vizita oficiala in Statele Unite, ea avand parte de un program incarcat in cadrul North Dakota State University (NDSU). Secretarul de stat Adrian Pintea a subliniat importanta colaborarii dintre mediul academic si fermieri in cadrul acestei vizite.
„La sectia de commodity trading, am observat simularea pietelor agricole, oferind o pregatire practica pentru gestionarea riscurilor pe pietele internationale. Un astfel de model ar fi extrem de util si pentru studentii romani,” a declarat Pintea.
Florin Barbu spune ca delegatia a vizitat si extensia NDSU, o institutie care se concentreaza pe oferirea de solutii practice pentru fermierii locali, si RDO Equipment Dealership, unde au fost prezentate tehnologii de precizie pentru optimizarea echipamentelor agricole. „Impactul tehnologiei de precizie este esential pentru imbunatatirea randamentului agricol,” a adaugat secretarul de stat.
Ultimul obiectiv vizitat, Grand Farm, a oferit o demonstratie a potentialului automatizarii si digitalizarii in agricultura. Aceste inovatii ar putea fi implementate si in Romania pentru a creste competitivitatea sectorului agricol in viitor.
Prin masurile anuntate, MADR demonstreaza angajamentul de a sprijini fermierii romani, atat prin avansurile financiare acordate, cat si prin deschiderea catre noi tehnologii si parteneriate internationale care pot moderniza agricultura romaneasca.