Ordinul Guvernului de ULTIM MOMENT Anuntat de Simona Bucura-Oprescu, ce Masuri vor fi Adoptate in Romania

Ordinul Guvernului ULTIM MOMENT Anuntat Simona Bucura-Oprescu, ce Masuri Adoptate Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrului Muncii, vrea sa adopte un nou document oficial prin ministerul pe care il conduce, iar asta deoarece el vizeaza adoptarea proiectului bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pentru anul 2024 al Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS).

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in ordinul sua ca bugetul a fost analizat si avizat in cadrul sedintei Consiliului de Administratie din 28 august 2024, fiind realizat pe baza unei analize detaliate a veniturilor si cheltuielilor din semestrul al doilea al acestui an.

Ordinul mentioneaza ca veniturile totale estimate pentru 2024 vor fi de 6.921 mii lei, o scadere de 12,94% fata de bugetul aprobat initial, care era de 7.950 mii lei. Scaderea se datoreaza in principal intarzierii proiectelor finanțate prin Fondul Social European (FSE), care ar fi trebuit sa fie lansate pana acum. Activitatile legate de aceste proiecte au fost reprogramate pentru inceputul anului 2025.

Simona Bucura-Oprescu spune ca, n ceea ce priveste cheltuielile, acestea sunt estimate la 6.853 mii lei, cu 12,96% mai putin decat bugetul initial, care era de 7.873 mii lei. Reducerea este explicata prin scaderea activitatilor in ultimele luni ale anului 2024, ceea ce a dus la o diminuare a cheltuielilor de personal, de la 6.598 mii lei la 5.928 mii lei.

Investitiile Institutului au fost, in schimb, majorate la 910 mii lei, fata de 658 mii lei prevazuti initial, din care 850 mii lei provin din surse proprii, iar 60 mii lei din alte fonduri, inclusiv din bugetul proiectelor.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca indicatorii financiari pentru 2024 evidentiaza o scadere a productivitatii muncii, de la 214,86 lei/persoana la 192,25 lei/persoana, si o rata a rentabilitatii financiare de 1,45%, usor mai mica decat cea aprobata initial de 1,66%. Totusi, rentabilitatea generala, raportata la cheltuieli, a inregistrat o crestere usoara, ajungand la 0,99% comparativ cu 0,98% in bugetul initial.

Numarul mediu de personal angajat pentru activitatea de cercetare-dezvoltare a fost de asemenea redus de la 30 la 28 de persoane, ceea ce reflecta o ajustare a activitatii pe termen scurt in functie de disponibilitatea fondurilor si de replanificarea activitatilor pentru anul viitor.

Bugetul rectificat pentru 2024 reflecta o abordare prudenta a cheltuielilor si o adaptare la conditiile economice si de finantare existente, cu un accent deosebit pe eficientizarea resurselor si pe replanificarea activitatilor pentru anul 2025.

author avatar
Redactia iDevice.ro