X

2 Informatii Importante de ULTIM MOMENT ale Ministrului Educatiei in Atentia Romanilor privind Sistemul de Invatamant

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, transmite 2 informari foarte importante, despre care ar trebui sa stie foarte multi romani acum, iar asta deoarece astazi si maine, la Chisinau, se desfasoara lucrarile comune ale Consiliului National al Rectorilor (CNR) din Romania si Republica Moldova, cu participarea doamnei Maia Sandu, presedinta Republicii Moldova.

Ministrul Educatiei transmite ca evenimentul marcheaza un moment important in cooperarea educationala dintre cele doua tari, accentuand sprijinul oferit de Romania parcursului european al Republicii Moldova. Ligia Deca, a subliniat ca adoptarea in unanimitate a Rezolutiei prin care cele doua Consilii Nationale ale Rectorilor sprijina integrarea Republicii Moldova in structurile europene reprezinta un pas crucial. „Romania ramane un partener constant al Republicii Moldova, avand in vedere legatura pe care limba, cultura, valorile si istoria o creeaza,” a declarat Deca.

Ministrul Educatiei sustine ca, Consiliul National al Rectorilor din Romania va sprijini Consiliul Rectorilor din Republica Moldova pentru a deveni membru cu drepturi depline in Asociatia Universitatilor Europene si in alte structuri asociative europene. Totodata, Romania va sprijini internationalizarea universitatilor din Republica Moldova, integrarea acestora in Aliantele universitatilor europene si in Aria Europeana a Educatiei si Cercetarii.

Acest angajament vine pe fondul eforturilor de a imbunatati accesul universitatilor din Republica Moldova la resurse europene si de a facilita schimbul de experienta cu alte institutii de invatamant superior din Europa.

Ministrul Educatiei, separat de evenimentul de la Chisinau, pregateste un nou act normativ cu o propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) cu privire la metodologia de finantare a invatamantului superior dual, organizat de institutiile de invatamant superior de stat din Romania.

Finantarea invatamantului superior dual va fi realizata din bugetul Ministerului Educatiei (ME), in conformitate cu procedurile si metodologiile aplicate pentru ciclurile de studii la invatamantul superior. Aceasta finantare include si granturi doctorale pentru doctoranzii inscrisi la invatamantul dual, precum si sume alocate pentru burse, transport local si subventii de cazare si masa.

Ministrul Educatiei prin acest demers arata angajamentul Romaniei de a sustine un sistem educational mai accesibil si mai bine finantat, nu doar in Romania, ci si in contextul cooperarii cu Republica Moldova.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 14, 2024, 2:03 PM 14:03

Disqus Comments Loading...