Actul Normativ de ULTIM MOMENT Anuntat de Mircea Fechet cu o Strategie Nationala pentru Romania

Actul Normativ ULTIM MOMENT Anuntat Mircea Fechet Strategie Nationala Romania

Mircea Fechet, ministrul Mediului, pregateste semnarea unui nou act normativ foarte important pentru Romania, el vizand implementarea unei strategii nationale cu impact in toata tara, el declarand recent ca este necesara o actualizare semnificativa a Strategiei Nationale de Management al Inundatiilor, avand in vedere schimbarile majore care au avut loc in ultimele doua decenii.

Mircea Fechet spune ca strategia existenta, aprobata in 2010, nu mai corespunde complet realitatilor actuale, atat din punct de vedere al modificarilor legislative, cat si al schimbarilor climatice si de mediu. „Schimbarile climatice si tendintele in evolutia fenomenului de inundatii impun o abordare diferita, mai ales in ceea ce priveste gestionarea riscurilor. In locul metodelor defensive clasice, este nevoie de masuri bazate pe procese naturale, parte din infrastructura verde”, a subliniat Mircea Fechet.

Mircea Fechet a mentionat ca actuala strategie nu tine pasul cu modificarile legislative si administrative aparute in ultimii ani. Printre acestea, el a amintit Ordonantele de Urgenta nr.1/2014 si nr.21/2004, precum si hotararile de guvern emise in perioada recenta, care influenteaza direct gestionarea riscurilor la inundatii.

Un alt aspect important semnalat de ministru este dificultatea de coordonare interinstitutionala si implementarea masurilor prevazute in primul ciclu al Planului de Management al Riscului la Inundatii (PMRI) din 2016. Desi peste 50% dintre masuri au fost finalizate sau sunt in derulare, necesitatea clarificarii rolurilor institutionale si optimizarea cadrului legal sunt esentiale pentru un management eficient al riscurilor.

„Prin noul proiect ‘Intarirea capacitatii autoritatilor publice in domeniul apelor’, desfasurat in colaborare cu Administratia Nationala ‘Apele Romane’, ne propunem implementarea unui set de masuri care sa imbunatateasca protectia impotriva inundatiilor la nivel national, regional si local”, a adaugat Mircea Fechet.

Mircea Fechet a mai subliniat ca abordarea actuala a fenomenului de inundatii trebuie sa fie holistica, luand in considerare intregul bazin hidrografic si promovand solutii durabile. Masurile nestructurale, cum ar fi prognoza si avertizarea in caz de inundatii, trebuie intensificate, iar protectia vietii si proprietatii trebuie sa ramana prioritare.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat ca o coordonare adecvata intre autoritati si adoptarea unei strategii actualizate si aliniate cu cerintele europene vor asigura un management sustenabil al riscurilor de inundatii pe termen mediu si lung.

author avatar
Redactia iDevice.ro