Comandamentul de ULTIM MOMENT Anuntat de Sebastian Burduja si Masurile privind Preturile la Energie

Comandamentul ULTIM MOMENT Anuntat Sebastian Burduja Masurile Preturile Energie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a condus un nou comandament energetic national, axat pe evaluarea preturilor de pe piata de energie si pe pregatirea unor solutii pentru perioada urmatoare. Burduja a anuntat ca Romania a atins un nivel record in privinta depozitelor de gaze naturale, cu peste 96,7% din capacitatea de inmagazinare deja ocupata. Acest fapt ofera tarii noastre siguranta necesara pentru a trece cu bine peste iarna.

“Stocurile de carbune depasesc 500.000 de tone, iar gradul de umplere al lacurilor de acumulare este la 70,5%, suficient pentru a ne acoperi nevoile energetice in sezonul rece care urmeaza”, a declarat ministrul.

Sebastian Burduja a subliniat ca preturile de pe piata europeana continua sa dezavantajeze Romania. “Am respectat calendarul de decarbonizare si am sprijinit activ Ucraina si Republica Moldova, dar cand vine vorba de a beneficia de preturi similare celor din Vestul Europei, lucrurile stau altfel. E nevoie de echitate in toata Europa”, a precizat el.

In acest context, Romania va colabora cu omologii din tarile aflate in situatii similare, precum Grecia si Bulgaria, pentru a prezenta un plan care sa rezolve aceasta problema la nivel european.

Sebastian Burduja a recunoscut si lipsa investitiilor in sectorul energetic in ultimele trei decenii: “Si Romania poarta o parte din vina pentru lipsa timp de peste 30 de ani a investitiilor atat de necesare in sectorul energetic. Dar asta schimbam acum, cu o noua viziune si 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, atrase in ultimul an si trei luni de mandat!”

Sebastian Burduja a dat asigurari ca preturile la energie vor ramane plafonate in aceasta iarna, indiferent de fluctuatiile de pe piata. “Romania face pasi concreti spre modernizarea sectorului energetic. Pana la sfarsitul acestui an, vom avea o capacitate de productie de aproape 1.700 MW noi in sistem, inclusiv peste 100 MW capacitate de stocare”, a conchis el.

Aceasta declaratie vine intr-un moment crucial, in care multe tari europene se confrunta cu provocari energetice semnificative, iar masurile anuntate de autoritati sunt esentiale pentru asigurarea bunastarii cetatenilor in sezonul rece.

author avatar
Redactia iDevice.ro