INHGA: ALERTE de Inundatii Oficiale de ULTIM MOMENT pentru Romania pe 14 Septembrie 2024

INHGA ALERTE Inundatii Oficiale ULTIM MOMENT Romania 14 Septembrie 2024

INHGA, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, a emis alerte de inundatii oficiale de ultim moment pentru Romania pe 14 septembrie 2024, iar asta pentru ca vorbim despre un cod rosu pentru inundatii in mai multe bazine hidrografice din judetele Vaslui si Galati. Aceasta avertizare vine ca urmare a precipitatiilor abundente inregistrate in ultimele ore si a celor prognozate in perioada urmatoare.

INHGA spune ca hidrologii sai anticipeaza scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, precum si viituri rapide pe raurile mici. Aceste fenomene pot duce la inundatii locale severe si la cresteri semnificative ale debitelor si nivelurilor apei, cu posibile depasiri ale cotelor de pericol pe urmatoarele rauri si sectoare:

  • Prut: afluentii aferenti sectorului aval de la S.H. Dranceni pana la amonte de S.H. Falciu.
  • Barlad: afluentii de stanga aferenti sectorului de la confluenta cu raul Crasna pana la amonte de S.H. Tecuci.
  • Elan: bazinul aval de la S.H. Posta.
  • Corazel (afluent al raului Barlad).

INHGA avertizeaza ca fenomenele periculoase se pot manifesta cu intensitate mai mare pe unele rauri mici, in special pe afluentii de stanga ai Barladului si pe sectorul aval al raului Elan de la S.H. Murgeni.

INHGA mentioneaza ca, in functie de evolutia conditiilor hidrometeorologice, prognoza hidrologica va fi actualizata. Populatia este sfatuita sa urmareasca cu atentie informarile oficiale si sa respecte instructiunile autoritatilor locale.

Se recomanda monitorizarea situatiei hidrometeorologice conform “Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene hidrometeorologice periculoase avand ca efect producerea de inundatii, seceta hidrologica, precum si incidente sau accidente la constructii hidrotehnice, poluari accidentale ale cursurilor de apa si poluari marine in zona costiera”.

INHGA le transmite romanilor urmatoarele recomandari: evitati deplasarile in zonele afectate de inundatii; asigurati-va ca aveti la indemana un kit de urgenta; protejati bunurile personale si documentele importante; urmariti instructiunile transmise de autoritatile competente.

Autoritatile locale sunt in alerta si pregatite sa intervina in caz de necesitate pentru a asigura siguranta cetatenilor si a bunurilor acestora.

author avatar
Redactia iDevice.ro