Florin Barbu, ministrul Agriculturii, in contextul unui an agricol extrem de dificil, a anuntat o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei, dupa ce a subliniat intr-o importanta declaratie recenta impactul devastator pe care seceta pedologica din 2023 l-a avut asupra fermierilor din intreaga tara.
Florin Barbu sustine ca „in anul 2023 fermierii s-au confruntat cu o seceta pedologica deosebit de puternica, care a afectat areale agricole extinse la nivel national”. Aceasta realitate a fost confirmata si de analizele Administratiei Nationale de Meteorologie, care au aratat ca seceta a produs pagube considerabile asupra culturilor agricole.
Florin Barbu spune ca pe langa seceta, fermierii romani au resimtit si efectele economice ale razboiului din Ucraina, declansat de agresiunea Rusiei in februarie 2022. Astfel, Florin Barbu a subliniat ca dificultatile din sectorul agricol au fost agravate de acest context geopolitic, afectand si mai mult productia agricola.
In fata acestor provocari, Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 4/2024, prin care se stabilesc masuri temporare de sprijin pentru producatorii agricoli afectati. Scopul principal al acestor masuri este gestionarea efectelor secetei pedologice din 2023, dar si a consecintelor generate de razboiul din Ucraina.
Florin Barbu afirma ca printre prevederile cheie ale ordonantei se numara suspendarea rambursarii datoriilor restante pentru fermierii care au fost grav afectati de seceta si care pot prezenta procese verbale de constatare a pagubelor. Seceta continua sa fie o amenintare majora si in 2024.
Florin Barbu a mentionat ca agricultura Romaniei se confrunta cu o lipsa semnificativa de precipitatii, fenomen care s-a manifestat puternic in regiuni precum Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei si vestul Banatului si Crisansei. Aceste regiuni sunt afectate grav de seceta, punand si mai multa presiune pe productia agricola nationala.
Proiectul de ordonanta de urgenta propune prelungirea masurilor de sprijin pana la finalul anului 2025, pentru a le permite fermierilor sa isi gestioneze mai bine datoriile si sa faca fata provocarilor economice generate de crizele multiple. De asemenea, este propusa suspendarea masurilor de recuperare a creantelor si executarilor silite de catre institutiile financiare, pana la sfarsitul lui 2025.
Florin Barbu anunta ca fermierii vor putea beneficia de aceste masuri daca indeplinesc anumite conditii, inclusiv prezentarea dovezilor privind pagubele produse de seceta. In plus, creditorii vor trebui sa suspende dobanzile si comisioanele scadente, in cazul in care dobanda perceputa depaseste 2% + ROBOR la data solicitarii suspendarii.
Agricultura romaneasca trece printr-o perioada extrem de dificila, iar masurile adoptate de Guvernul Romaniei sunt esentiale pentru a asigura supravietuirea fermierilor si pentru a limita impactul dezastruos al secetei si al crizelor economice internationale. Ministrul Florin Barbu a subliniat ca sprijinul acordat producatorilor agricoli este prioritar si ca autoritatile vor continua sa monitorizeze situatia pentru a lua masuri adecvate in viitor.