X

Romania: Aderarea Deplina la Spatiul Schengen AMENINTATA de Divergentele Europene

Romania, dupa ani de eforturi sustinute si indeplinirea criteriilor tehnice necesare, se apropie de mult asteptata aderare la Spatiul Schengen. Cu toate acestea, entuziasmul este temperat de realitatea actuala: mai multe tari membre, inclusiv Germania si Austria, au reintrodus controale la frontiere, subminand astfel principiul fundamental al liberei circulatii.

Un Schengen fragmentat

Spatiul Schengen a fost conceput ca un simbol al unitatii europene, permitand cetatenilor sa calatoreasca liber intre tarile membre fara controale la frontiere. Insa, in contextul provocarilor actuale legate de migratie si securitate, state precum Germania si Austria au considerat necesar sa reinstaureze temporar controalele la frontierele proprii. Aceasta masura, desi legala in circumstante exceptionale, erodeaza increderea in functionalitatea si beneficiile reale ale spatiului fara frontiere.

Eforturile Romaniei, diminuate de contextul european

Romania a investit semnificativ in securizarea frontierelor externe si in alinierea la standardele Schengen. Modernizarea infrastructurii, implementarea sistemelor avansate de supraveghere si formarea personalului de frontiera au fost prioritati nationale.

Cu toate acestea, reintroducerea controalelor in interiorul Spatiului Schengen ridica multe intrebari despre avantajele pe care Romania le va obtine efectiv prin aderare in aceste conditii.

Transportatorii si calatorii romani sperau ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen va elimina timpii de asteptare si formalitatile birocratice la frontiere. In schimb, se confrunta cu aceleasi obstacole, chiar si in interiorul unui spatiu teoretic fara frontiere. Economia, in special sectorul logistic si turistic, resimte efectele negative ale acestor controale, care genereaza intarzieri si costuri suplimentare.

Expertii sugereaza ca solutia nu este abandonarea obiectivului de aderare a Romaniei la Schengen, ci intensificarea dialogului la nivel european pentru restabilirea functionalitatii depline a Spatiului Schengen.

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen ar trebui sa fie un moment de celebrare a integrarii europene. Totusi, in contextul actual al controalelor la frontiere, beneficiile asteptate sunt serios diminuate. Ramane de vazut cum vor evolua politicile europene si daca principiul liberei circulatii va fi pe deplin restabilit, permitand Romaniei sa culeaga roadele eforturilor sale.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 14, 2024, 1:34 PM 13:34

Disqus Comments Loading...