Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat recent ca se fac demersuri pentru a gasi o solutie pentru o problema cu care se confrunta unii dintre romanii din tara, ea fiind dedicata pensionarilor cu dizabilitati, ca raspuns la nevoile acestora in contextul noului cadru legislativ. Intr-o declaratie recenta, ministrul a subliniat colaborarea cu diverse organizatii care reprezinta persoanele cu dizabilitati, printre care Asociatia Nevazatorilor, Asociatia Surzilor si Consiliul National al Dizabilitatii.
“Lucram impreuna cu dansii pentru a gasi o solutie,” a declarat Simona Bucura-Oprescu. “Am avut doua intalniri atat cu reprezentantii asociatiei nevazatorilor, cat si cu cei ai asociatiei surzilor, cat si cu cei ai Consiliului National al Dizabilitatii. Am primit propunerile acestora in scris, iar cat mai curand posibil vom veni cu o solutie de modificare a cadrului legal.”
Simona Bucura-Oprescu a precizat ca nu se va interveni asupra legii pensiilor, ci se va cauta o solutie in baza legii 448, care reglementeaza drepturile persoanelor cu dizabilitati, pe baza principiului solidaritatii.
Simona Bucura-Oprescu a oferit clarificari in privinta legii 360/2023, subliniind ca aceasta este bazata pe contributivitate. Persoanele incadrate in grad de handicap sau situatie de invaliditate au avut stagii de cotizare mai mici, ceea ce afecteaza cuantumul pensiilor lor.
“Cei care sunt incadrati in grad de handicap de 10, 15 ani, in functie de natura si tipul gradului de handicap, au pensiile recalculate pe contributivitate,” a explicat Simona Bucura-Oprescu. “Insa, tinand cont de nevoia de solidaritate si de a asigura drepturi si venituri adecvate, lucram impreuna pentru a identifica o solutie.”
Aceasta situatie afecteaza in prezent 19.000 de pensionari, a adaugat Simona Bucura-Oprescu. Noua lege a pensiilor introduce o formula unica pentru toti pensionarii din sistemul public, indiferent de legea in baza careia au iesit la pensie.
O alta noutate adusa de legea 360/2023 este indexarea anuala a punctului de referinta pentru toti pensionarii din sistemul public. “Articolul 84, alin. 3 din legea pensiilor prevede ca valoarea punctului de referinta se majoreaza in fiecare ianuarie, in functie de inflatie si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut,” a explicat ministrul. Aceste cresteri vor fi aplicate in 2025, 2026 si anii urmatori.
Simona Bucura-Oprescu a evidentiat cele trei principii esentiale ale noii legi a pensiilor: contributivitatea, stabilitatea si predictibilitatea. “Pensia reflecta contributivitatea,” a declarat Bucura-Oprescu, subliniind ca numarul de ani cotizati si veniturile obtinute sunt factori decisivi in calculul pensiei.
Persoanele care au avut stagii lungi de cotizare vor beneficia de puncte de stabilitate suplimentare, pentru a incuraja munca si perioadele lungi de contributie. Aceste puncte de stabilitate sunt acordate doar pentru perioadele lucrate efectiv, cu un accent deosebit pe stagiile contributive care depasesc 25 de ani.
This post was last modified on sept. 14, 2024, 9:54 AM 09:54