Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, anunta actiunea foarte importanta in care a fost implicat saptamana aceasta, iar asta deoarece oficialul a primit miercuri, 11 septembrie, vizita unei delegatii de afaceri din Coreea de Sud, insotita de Ben Lee, consulul onorific al Romaniei in Busan, si de reprezentanti ai Biroului Autoritatii Portuare Busan din Rotterdam.
Stefan-Radu Oprea spune ca intalnirea cu cele sapte intreprinderi mici si mijlocii sud-coreene a avut ca obiectiv explorarea oportunitatilor de investitii si consolidarea parteneriatelor economice dintre cele doua tari. “Romania este o tara cu multe oportunitati”, a declarat ministrul Oprea la inceputul discutiilor.
Stefan-Radu Oprea a subliniat dorinta Romaniei de a crea un climat cat mai favorabil pentru investitii, indiferent de dimensiunea acestora. Ministrul a mentionat eforturile depuse in cadrul comisiei economice mixte Romania-Coreea de Sud, desfasurata la Seul la inceputul acestui an, pentru a intari cooperarea economica bilaterala.
Sectorul IT romanesc a fost un punct central al discutiilor, delegatia sud-coreeana manifestand un interes deosebit in contextul provocarilor legate de resursele umane specializate. Cu un numar mare de ingineri software si universitati de renume in orase precum Bucuresti, Cluj si Timisoara, Romania se profileaza ca un hub atractiv pentru companiile internationale. Ministrul Oprea a mentionat ca firme precum Amazon si Lockheed Martin si-au stabilit deja centre de dezvoltare in tara noastra, evidentiind potentialul sectorului IT romanesc.
Stefan-Radu Oprea subliniaza ca in cadrul intalnirii s-a discutat si despre oportunitatile de colaborare in sectorul apararii. Ministrul a subliniat interesul Romaniei de a atrage investitii si parteneriate in productia de echipamente militare. De asemenea, s-a pus accent pe proiectele majore de infrastructura incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta, care vizeaza constructia de autostrazi, poduri si alte elemente esentiale pentru dezvoltarea economica.
Ben Lee, consulul onorific al Romaniei in Busan, a apreciat deschiderea autoritatilor romane si a exprimat dorinta de a intensifica schimburile comerciale dintre cele doua tari. El a remarcat complementaritatea economiilor Romaniei si Coreei de Sud, oferind ca exemplu sectorul auto, si a sugerat extinderea cooperarii si in alte industrii cu beneficii reciproce.
Delegatia sud-coreeana a inclus companiile Daebong Bridge Management & Technology, GB Light, Hyoseong Electric, Koduct, Mijin Construction, SAB Corporation si Woosung Vacuum Technology.
Aceasta vizita marcheaza un pas important in consolidarea relatiilor economice dintre Romania si Coreea de Sud, deschizand noi oportunitati de investitii si colaborare in diverse sectoare.