Ministrul Educatiei, Ligia Deca, vine in atentia romanilor din toata tara cu un anunt extrem de important, care are in centru una dintre cele mai bune realizari pentru Romania la cea de-a 35-a editie a Concursului European pentru Tineri Cercetatori (EUCYS – European Union Contest for Young Scientists), desfasurat recent, unde aproximativ 150 de tineri din aproape 40 de tari s-au intrecut in inovatie si creativitate.
Ministrul Educatiei spune ca echipa formata din Tudor Dochia si Alexandru Turculet a obtinut premiul special oferit de Expo-Sciences Luxembourg pentru lucrarea lor intitulata „Complete Solution for PCB Assembly” (Solutie completa pentru asamblarea placilor de circuite imprimate).
„Felicitari tuturor celor care au reprezentat tara noastra la aceasta competitie la care Romania a participat pentru prima data si celor care i-au pregatit!”, a declarat Ministrul Educatiei, Ligia Deca, subliniind importanta acestui debut impresionant pe scena europeana.
Echipa nationala a fost compusa din sase elevi de exceptie:
- Mara Dumbrava, clasa a VII-a, Centrul Judetean de Excelenta / Scoala Gimnaziala Nr. 29 Galati;
- Miruna Babusca, clasa a XII-a, Centrul Judetean de Excelenta / Colegiul National „Costache Negri” Galati;
- Tudor Dochia, clasa a XII-a, Colegiul National „Petru Rares” Suceava;
- Alexandru Turculet, clasa a XI-a, Colegiul National „Petru Rares” Suceava;
- Matei-Ioan Hambasan, clasa a XI-a, Colegiul National „Samuel von Brukenthal” Sibiu;
- Andra-Maria Ulesan, clasa a XI-a, Colegiul National „Samuel von Brukenthal” Sibiu.
Coordonatorul lotului a fost univ. dr. ing. Laurentiu Dan Milici de la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, iar rolul de observator a fost asigurat de prof. Valeriu Apostol de la Liceul cu Program Sportiv Galati.
Ministrul Educatiei spune ca pregatirea echipei s-a desfasurat intre 25 si 31 august, in cadrul unui parteneriat solid intre Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava si Societatea Stiintifica Cygnus.
In paralel cu EUCYS, a avut loc competitia EU TalentOn, unde 108 tineri cercetatori cu varste intre 21 si 35 de ani din 38 de tari, inclusiv Romania, au lucrat in echipe mixte pentru a aborda provocarile majore ale Uniunii Europene. Echipa H2FAST, din care a facut parte si Ana Maria Popa de la Universitatea din Bucuresti, a obtinut primul loc la categoria dedicata adaptarii la schimbarile climatice.
Ministrul Educatiei subliniaza ca aceste performante remarcabile evidentiaza potentialul urias al tinerilor cercetatori romani si importanta sustinerii educatiei si inovatiei. Participarea si succesul lor la competitii internationale aduc prestigiu tarii si inspira noi generatii de tineri pasionati de stiinta si tehnologie.