2 Hotarari de Guvern ale Ministrului Transporturilor cu Masuri de ULTIM MOMENT pentru Romania

2 Hotarari Guvern Ministrului Transporturilor Masuri ULTIM MOMENT Romania

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat recent doua hotarari ale Guvernului Romaniei, care urmeaza sa fie adoptate, una dintre ele vizand un amplu proiect de investitii care vizeaza modernizarea sistemului de transport feroviar din Romania. Scopul principal al acestui proiect este crearea unui sistem de transport eficient, sustenabil, flexibil si sigur, considerat esential pentru dezvoltarea economica a tarii.

Ministrul Transporturilor spune ca una dintre componentele cheie ale proiectului consta in reabilitarea liniei de cale ferata pe traseul existent, pe o distanta de 3,5 km, inclusiv reabilitarea unui tunel de 490 de metri pentru linie simpla.

Deasemenea, tunelul va fi extins cu 200 de metri spre statia Palas. Lucrarile includ si electrificarea liniei Palas – Constanta Port Zona A, instalarea unui nou sistem BLAI pentru linia curenta si modernizarea echipamentelor existente din statia Palas. Viteza proiectata pentru circulatie este de 50 km/h.

Ministrul Transporturilor spune ca valoarea totala a investitiei se ridica la 753,806 milioane de lei, iar durata de executie este estimata la 24 de luni. Finantarea va fi asigurata din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, precum si din alte surse legal constituite.

Ministrul Transporturilor vrea sa adopte si un alt proiect important prezentat de ministru vizeaza achizitionarea a 34 de rame electrice regionale RE-R2, cu o capacitate de 160 de locuri fiecare. Aceasta initiativa face parte dintr-un plan mai amplu de conectare a centrelor urbane din Romania prin introducerea serviciilor de transport feroviar de calatori in tractiune electrica pe intreaga retea feroviara electrificata sau in curs de electrificare.

Proiectul are ca obiectiv cresterea eficientei serviciilor de transport feroviar de calatori, reducerea poluarii si imbunatatirea confortului pe mai multe rute cheie:

  • Sighisoara – Brasov
  • Craiova – Caracal – Rosiori de Vede
  • Craiova – Drobeta-Turnu Severin
  • Bacau – Focsani
  • Buzau – Braila – Galati

Ministrul Transporturilor afirma ca implementarea acestui proiect va facilita interconectarea unor municipii resedinta de judet, precum Brasov, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Buzau, Braila, Galati, Bacau si Focsani, contribuind astfel la coeziunea sociala intre diferite regiuni ale tarii.

Valoarea investitiei este de 1,882 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de executie este prevazuta la 41 de luni. Finantarea va proveni din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027, si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Prin aceste investitii semnificative, se asteapta o imbunatatire considerabila a calitatii serviciilor pentru calatori si un impact pozitiv asupra calitatii vietii si conditiilor sociale. Modernizarea infrastructurii feroviare si introducerea de material rulant nou vor contribui la cresterea increderii populatiei in transportul feroviar si la dezvoltarea economica sustenabila a Romaniei.

author avatar
Redactia iDevice.ro