X

Angajament al Guvernului de ULTIM MOMENT Confirmat de Simona Bucura-Oprescu, cu Masuri Vizand Multi Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a dezvaluit in mod oficial faptul ca Guvernul Romaniei a aprobat recent Aranjamentul Administrativ semnat la Bucuresti pe 4 iunie 2024, care stabileste modalitatile de aplicare a Acordului intre Romania si Republica Albania in domeniul securitatii sociale, initial semnat pe 27 februarie 2015.

Simona Bucura-Oprescu, a declarat ca proiectul de Hotarare a Guvernului a fost initiat in baza Legii nr. 590/2003 privind tratatele, conform articolului 20. Acest articol prevede ca tratatele semnate la nivel guvernamental, care nu intra sub incidenta articolului 19, precum si cele semnate la nivel departamental, necesita aprobarea Guvernului prin hotarare.

Acordul din 2015, care a inlocuit Conventia din 1961, a intrat in vigoare la 1 septembrie 2016 si reglementeaza coordonarea prestatiilor in domeniile pensiilor, ajutorului de deces, bolilor si maternitatii, precum si al accidentelor de munca si bolilor profesionale.

Simona Bucura-Oprescu spune ca, in baza acordului, autoritatile competente sunt ministerele responsabile pentru domeniul de aplicare materiala, in cazul Romaniei fiind Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Sanatatii.

Aranjamentul Administrativ detaliaza procedurile concrete si modalitatile de aplicare a prevederilor Acordului. Organismele de legatura desemnate pentru implementare sunt, pentru Romania, Casa Nationala de Pensii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar pentru Republica Albania, Institutul de Asigurari Sociale si Fondul Obligatoriu pentru Ingrijirea Sanatatii.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca documentul reglementeaza aspecte precum determinarea legislatiei aplicabile si tipurile de prestatii, incluzand boala si maternitatea, pensiile si cazurile de accident de munca si boala profesionala. Sunt prevazute, de asemenea, dispozitii referitoare la acordarea prestatiilor in natura si in bani, precum si modalitatile de rambursare intre institutii.

Pentru pensii, Aranjamentul specifica posibilitatea depunerii cererilor la locul de domiciliu, chiar daca nu au fost realizate perioade de asigurare in baza legislatiei respectivei parti. Plata pensiilor se efectueaza direct catre persoana indreptatita sau reprezentantul legal al acesteia, conform legislatiei aplicabile.

“Acest Aranjament este esential pentru a asigura aplicarea eficienta a Acordului de securitate sociala dintre Romania si Albania, facilitand protectia sociala a cetatenilor ambelor tari”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu. Prin acest demers, Romania isi consolideaza relatiile bilaterale cu Albania si se angajeaza in asigurarea drepturilor sociale ale cetatenilor care isi desfasoara activitatea pe teritoriul ambelor state.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 17, 2024, 1:15 PM 13:15

Disqus Comments Loading...