Planurile de ULTIM MOMENT Anuntate de Marcel Ciolacu pentru Investitii Majore in Romania

Planurile ULTIM MOMENT Anuntate Marcel Ciolacu Investitii Majore Romania

Marcel Ciolacu, premierul Romaniei, in cadrul sedintei Coalitiei de guvernare, a dezvaluit planuri ambitioase pentru sustinerea marilor investitii strategice din industria prelucratoare si pentru implementarea unui program de sprijin destinat marilor industrii din Romania, precum metalurgia, siderurgia si industria chimica.

Marcel Ciolacu afirma ca prima componenta a acestui plan prevede o schema de ajutor de stat in valoare de 500 de milioane de euro, alaturi de facilitati fiscale pentru investitii ce depasesc 150 de milioane de euro. Aceste investitii trebuie sa creeze cel putin 250 de locuri de munca directe si sa fie dezvoltate in regiuni unde PIB-ul pe cap de locuitor este sub media nationala.

A doua componenta se concentreaza pe o schema de ajutor de stat de 1 miliard de euro (echivalentul a 5 miliarde de lei) pe o perioada de 6 ani. Scopul principal este decarbonizarea proceselor de productie si cresterea eficientei energetice.

Aproximativ 30 de companii din domeniul metalurgiei si industriei chimice vor beneficia de sprijin financiar de pana la 100 de milioane de euro fiecare. Aceste companii vor realiza investitii cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, avand ca obiectiv reducerea cu 40% a emisiilor directe de gaze cu efect de sera si/sau reducerea consumului de energie cu cel putin 20% in instalatiile industriale.

Finantarea acestei scheme va fi asigurata majoritar prin vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente Romaniei, iar investitiile trebuie mentinute timp de 5 ani de la finalizare.

A treia componenta include o schema de ajutor de stat de 1,25 miliarde de lei destinata unui numar de 15 companii care vor investi in productia de materii prime industriale, cum ar fi tevi, profile, bare, aluminiu si cupru.

Aceste trei programe de sprijin sunt in concordanta cu masurile propuse in Planul Draghi, care vizeaza cresterea competitivitatii industriale a economiei europene.

Implementarea acestor scheme de ajutor va conduce la cresterea productiei industriale si a PIB-ului prin investitii, reducerea deficitului balantei comerciale si crearea de noi locuri de munca bine platite. De asemenea, se pune accent pe decarbonizarea proceselor de productie si imbunatatirea eficientei energetice.

Initiativele anuntate de Marcel Ciolacu reprezinta un pas important in directionarea economiei romanesti spre o industrie mai sustenabila si mai competitiva la nivel european. Prin aceste masuri, se urmareste nu doar stimularea cresterii economice, ci si alinirea la standardele de mediu si eficienta energetica promovate la nivel international.

author avatar
Redactia iDevice.ro