X

Hotarare Oficiala de Guvern de ULTIM MOMENT a Ministrului Educatiei cu Schimbari Majore pentru Invatamant in Romania

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, aduce in atentia a milioane de romani o noua hotarare a Guvernului Romaniei, care este pregatita pentru adoptare si publicare in Monitorul Oficial, aceasta spunand ca incepand cu anul 2000, administrarea cladirilor si terenurilor in care isi desfasoara activitatea institutiile de invatamant preuniversitar de stat a trecut sub responsabilitatea autoritatilor locale, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Ministrul Educatiei, a subliniat recent importanta acestui transfer de responsabilitati, atragand atentia asupra obligatiilor pe care autoritatile locale le au pentru a asigura conditii optime pentru derularea cursurilor de invatamant in scolile din Romania.

Conform prevederilor Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, autoritatile administratiei publice locale au datoria de a asigura buna desfasurare a activitatilor educationale in unitatile administrativ-teritoriale de care raspund.

Ministrul Educatiei afirma ca aceasta responsabilitate nu este doar una administrativa, ci una esentiala pentru imbunatatirea calitatii procesului educational. De asemenea, articolul 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ reafirma faptul ca autoritatile locale sunt obligate sa furnizeze servicii publice de interes local, inclusiv educatia, intr-un cadru care sa respecte standardele de siguranta si sanatate.

Unul dintre aspectele critice privind neautorizarea sanitara a unitatilor de invatamant este legat de lipsa infrastructurii adecvate, precum alimentarea cu apa si canalizare sau grupurile sanitare neconforme. In multe cazuri, aceste grupuri sanitare sunt amplasate in afara cladirilor scolare, ceea ce contravine normelor de igiena si sanatate publica stipulate in Ordinul MS nr. 1030/2009. Aceasta situatie afecteaza in mod direct calitatea vietii scolare si poate avea un impact negativ asupra sigurantei si sanatatii elevilor.

Ministrul Educatiei a pus un accent deosebit pe necesitatea modernizarii infrastructurii scolare, subliniind ca investitiile in reabilitarea, modernizarea si dotarea cladirilor sunt esentiale pentru a prelungi durata de viata a acestora si pentru a imbunatati eficienta lor in exploatare. Prin aceste masuri, se urmareste cresterea calitatii actului educational si asigurarea unor conditii de studiu adecvate.

In acest context, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 366/2024, prin care au fost corectate anumite inadvertențe financiare si s-a suplimentat suma destinata lucrarilor de amenajare a grupurilor sanitare si asigurarea acestora cu utilitati. Pentru anul 2024, au fost alocate suplimentar 4.735 mii lei, incadrandu-se in bugetul stabilit la Titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”.

Ministrul Educatiei a reiterat ca aceasta colaborare stransa intre autoritatile locale si centrale este fundamentala pentru a asigura ca toate scolile din Romania dispun de conditii moderne si sigure. Aceste investitii nu doar ca sprijina educatia de calitate, dar asigura si un mediu sanatos si sigur pentru generatiile viitoare de elevi.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 18, 2024, 12:33 AM 00:33

Disqus Comments Loading...