Marcel Bolos, ministrul Finantelor, aduce in atentie ca Romania a fost intotdeauna o tara de oameni harnici, bogata in resurse naturale si cu o traditie solida in mestesuguri si creatie. In acest context, a fost anuntat un pachet amplu de masuri menite sa sprijine industria nationala, care contribuie cu peste 20% la PIB-ul tarii.
Programul “Romania Produce”, cu o valoare totala de 3 miliarde de euro, are ca scop revitalizarea industriei nationale si este structurat in trei componente principale: Derulat pe parcursul urmatorilor cinci ani, acest program este format din trei piloni.
Un fond de 1 miliard de euro este alocat pentru a stimula investitiile strategice prin:
- Granturi de pana la 30% pentru companiile care investesc in modernizare si extindere.
- Credite fiscale la finalizarea proiectelor de investitii, reprezentand intre 10% si 25% din valoarea investitiei.
- Acces rapid la utilitati publice si infrastructura pentru a facilita implementarea proiectelor.
- Simplificarea procesului de obtinere a avizelor si autorizatiilor necesare.
Programul “Investitii pentru Productia Industriala Romaneasca”: Cu o valoare de 450 de milioane de euro si deja in desfasurare, acest program vizeaza modernizarea industriei prelucratoare, in special in sectoarele chimic, electronic, al lemnului, farmaceutic si al constructiilor metalice.
Program Strategic pentru Decarbonizarea Productiei Industriale: Cu un buget de 1 miliard de euro finantat din certificate verzi, acest pilon sprijina companiile mari din sectoarele siderurgic si chimic sa reduca emisiile de carbon si sa adopte tehnologii verzi.
Marcel Bolos spune ca, alocand 250 de milioane de euro, programul pentru industria prelucratoare are ca obiectiv sprijinirea exploatarii si prelucrarii resurselor naturale ale Romaniei. Intentia este ca toate materiile prime extrase sa fie prelucrate pe plan local, adaugand astfel valoare economiei nationale.
Cu o finantare de 300 de milioane de euro, programul pentru micii industriasi se concentreaza pe dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) romanesti. Se ofera atat ajutor financiar direct, cat si garantii menite sa impulsioneze cresterea si modernizarea afacerilor locale.
Marcel Bolos afirma ca prin aceste masuri, autoritatile intentioneaza sa creeze un mediu favorabil pentru investitii, sa stimuleze inovarea si sa promoveze sustenabilitatea in sectorul industrial. Programul nu doar ca va contribui la cresterea economica, dar va genera si noi locuri de munca, consolidand astfel pozitia Romaniei pe piata europeana si globala.
Initiativa “Romania Produce” reprezinta un pas important in directionarea economiei nationale spre un model de dezvoltare durabila si competitiva. Prin valorificarea resurselor interne si sprijinirea capitalului autohton, Romania isi propune sa devina un actor important in industria europeana.
This post was last modified on sept. 18, 2024, 12:24 AM 00:24