Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pregateste adoptarea a 2 Hotarari ale Guvernului Romaniei, prin care urmeaza sa fie aprobate oficial intai investitiile necesare pentru modernizarea transportului feroviar din Romania. Proiectul vizeaza conectarea centrelor urbane prin introducerea serviciilor de transport feroviar de calatori regional, utilizand tractiunea electrica pe intreaga retea feroviara electrificata sau in curs de electrificare.
Sorin Grindeanu spune ca aceasta initiativa face parte dintr-un program amplu de achizitii si modernizari destinate eficientizarii transportului feroviar la nivel national. Proiectul de investitii include achizitia a 58 de rame electrice RE-R2 si RE-R3, iar in Lotul 2 este prevazuta achizitia a 24 de rame electrice RE-R3, fiecare cu o capacitate de 200 de locuri.
Aceste rame vor fi utilizate pe rutele din reteaua feroviara publica electrificata, contribuind la cresterea eficientei transportului feroviar de calatori, reducerea poluarii si cresterea confortului pe anumite rute. In mod concret, aceste rame electrice vor deservi rutele Arad – Deva – Simeria, Alba Iulia – Cluj-Napoca si Oradea – Huedin.
Implementarea proiectului va crea premisele interconectarii eficiente a municipiilor resedinta de judet, precum Arad, Deva, Alba Iulia, Cluj-Napoca si Oradea, facilitand coeziunea sociala si economica intre diferitele regiuni ale tarii.
Sorin Grindeanu spune ca valoarea totala a investitiei este de 1.406.736 mii lei, cu TVA inclus, si este finantata din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027, precum si din bugetul de stat, in limita sumelor aprobate anual. Durata de executie a proiectului este estimata la 38 de luni, iar achizitia materialului rulant si a serviciilor de mentenanta necesare functionarii acestuia se vor realiza in conformitate cu prevederile legislatiei europene si nationale in vigoare.
Sorin Grindeanu, pe langa investitiile in transportul feroviar, vrea sa aprobe si o hotarare privind declansarea procedurilor de expropriere a unor imobile situate pe traseul autostrazii Ploiesti-Buzau. Este vorba despre un amplasament suplimentar necesar pentru relocarea utilitatilor, situat pe raza localitatii Tomsani, judetul Prahova. Exproprierea acopera o suprafata de 28 de metri patrati, iar despagubirile sunt estimate la 167 lei.
Proiectul autostrazii Ploiesti-Buzau este unul de interes national, iar relocarea utilitatilor este esentiala pentru continuarea lucrarilor. Finantarea despagubirilor provine de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Sorin Grindeanu spune ca Guvernul continua sa sprijine dezvoltarea infrastructurii nationale de transport, cu scopul de a moderniza retelele feroviare si rutiere, contribuind la o mai buna conectivitate si mobilitate intre regiunile Romaniei.
This post was last modified on sept. 19, 2024, 12:43 PM 12:43