X

Documentul Normativ de ULTIM MOMENT al Simonei Bucura-Oprescu, Schimbarile Legislative Oficiale in Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministerul Muncii, a anuntat in mod oficial lansarea unui proiect document nomativ, prin care membrul Guvernului Romaniei propune modificarea anexei Ordinului nr. 37/83/2022. Acesta are drept scop actualizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR), procedura esentiala pentru reflectarea dinamicii pietei muncii si pentru a raspunde nevoilor economiei moderne.

Simona Bucura-Oprescu sustine ca modificarea vine ca urmare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 23/2022, care prevede atributia specifica Directiei Politici de Ocupare, Competente si Mobilitate Profesionala de a actualiza periodic COR, la propunerea diferitilor utilizatori.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stipuleaza, la articolul 14, ca aceasta actualizare trebuie realizata periodic, fie la cererea persoanelor interesate, fie in conformitate cu reglementari specifice.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca procedura include mai multe etape: identificarea si introducerea de noi ocupatii in COR, eliminarea celor care nu mai sunt relevante pe piata muncii, redenumirea ocupatiilor existente, daca este necesar, si redistribuirea acestora in cadrul diferitelor categorii.

Actualizarea COR se face la initiativa utilizatorilor, care pot fi administratii publice, centrale si locale, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale sau politice, precum si persoane fizice si juridice.

Simona Bucura-Oprescu aduce deasemenea in atentie si faptul ca, ministerele si alte organe de stat, care sunt responsabile cu reglementarea de noi meserii sau functii, trebuie sa solicite actualizarea COR in termen de 30 de zile de la publicarea unei noi reglementari in Monitorul Oficial.

In perioada 2018-2023, Guvernul Romaniei, prin Secretariatul General al Guvernului, a implementat proiectul „Zero birocratie”, cofinantat prin Fondul Social European. Acest proiect a vizat reducerea sarcinilor administrative pentru cetateni si mediul de afaceri prin digitalizarea a 11 servicii publice, printre care se numara si serviciul de „Actualizare COR”.

Simona Bucura-Oprescu confirma ca aplicatia digitala pentru actualizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania, finalizata recent, ofera o solutie moderna pentru eficientizarea acestui proces, permitand utilizatorilor sa propuna modificari intr-un mod simplu si rapid. Promovarea acestei platforme si facilitarea accesului la ea a dus la necesitatea modificarii procedurii actuale de actualizare a COR, pentru a reflecta schimbarile tehnologice si a simplifica birocratia.

Directia Politici de Ocupare, Competente si Mobilitate Profesionala a elaborat proiectul de ordin pentru modificarea anexei Ordinului nr. 37/83/2022, asigurand o adaptare continua a Clasificarii ocupatiilor din Romania la realitatile economice si sociale actuale. Prin aceste masuri, Ministerul Muncii doreste sa sprijine o piata a muncii flexibila si adaptata nevoilor actuale, promovand totodata utilizarea solutiilor digitale in procesul de actualizare a ocupatiilor.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 19, 2024, 7:13 PM 19:13

Disqus Comments Loading...