Informarile Oficiale ale lui Stefan-Radu Oprea cu Masuri de ULTIM MOMENT pentru Romania

Informarile Oficiale Stefan-Radu Oprea Masuri ULTIM MOMENT Romania

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, intr-un context economic european provocator, pe care Guvernul Romaniei trebuie sa il gestioneze in cel mai bun mod posibil pentru toti romanii, a subliniat importanta consultarii cu reprezentantii mediului de afaceri inainte de reuniunile importante de la Bruxelles.

Stefan-Radu Oprea afirma pe data de 26 septembrie, va participa la COMPET, unde vor fi dezbatute teme esentiale pentru industria auto si piata de masini electrice. In pregatirea acestui eveniment, ministrul Oprea a avut intalniri cu reprezentantii Renault-Dacia pentru a evalua impactul deciziilor europene asupra principalului exportator al Romaniei.

„Sunt cateva tinte care vor fi foarte greu de atins si care vor impacta industria auto din Romania, ca si pe cea europeana,” a declarat Stefan-Radu Oprea. Un exemplu este obiectivul de reducere a emisiilor CAFE 2025, bazat pe ipoteze optimiste privind dezvoltarea pietei de vehicule electrice. In prezent, cota de piata a vehiculelor electrice in UE este de doar 12,1%, mult sub nivelul necesar pentru atingerea tintei CAFE.

Stefan-Radu Oprea a avertizat ca impunerea acestei tinte fara adaptarea la realitatile pietei va afecta grav industria auto din Uniunea Europeana. Consecintele pot include amenzi de peste 16 miliarde de euro si o reducere semnificativa a productiei, cu impact direct asupra a peste 2 milioane de autoturisme si 700.000 de utilitare, echivalentul inchiderii a 8 fabrici de vehicule.

O solutie propusa este amanarea cu 24 de luni a termenului pentru atingerea obiectivului CAFE 2025. In acest sens, ministrul a cerut ca discutiile sa fie extinse si in cadrul ACAROM, astfel incat Romania sa aiba o pozitie consolidata la COMPET.

Stefan-Radu Oprea sustine ca pe langa preocuparile legate de industria auto, astazi are loc deschiderea inscrierilor pentru furnizorii de formare profesionala in cadrul programului Start-Up Nation Romania – editia 2024. Apelul este deschis intre 19 si 30 septembrie si vizeaza sprijinirea tinerilor antreprenori prin alocarea unei finantari nerambursabile de 250.000 de lei pentru planurile de afaceri selectate.

In cadrul sesiunilor de consultare, Stefan-Radu Oprea a subliniat importanta colaborarii cu antreprenorii si consultantii pentru stabilirea unei grile de punctaj care sa raspunda cel mai bine nevoilor tinerilor care vor sa isi inceapa o afacere. „De data aceasta, Start-Up Nation are doua componente: educatia antreprenoriala si selectia planurilor de afaceri,” a explicat Stefan-Radu Oprea.

Initiativele ministrului Stefan-Radu Oprea reflecta un angajament puternic pentru sprijinirea atat a industriei auto, cat si a noii generatii de antreprenori romani.

author avatar
Redactia iDevice.ro