X

OMS Atrage Atentia Asupra unei Ingrijoratoare Probleme care Afecteaza Lumea Intreaga

In perioada 20-30 septembrie 2024, la New York, va avea loc cea de-a 79-a sesiune a Adunarii Generale a Natiunilor Unite (UNGA79), un eveniment esential pentru viitorul sanatatii publice globale. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si partenerii sai vor indemna liderii mondiali sa adopte masuri concrete pentru a raspunde provocarilor critice ale sanatatii si sa investeasca in sanatatea publica globala.

OMS aduce in atentie ca unul dintre cele mai importante momente ale saptamanii va fi cea de-a doua reuniune la nivel inalt privind rezistenta la antimicrobiene (AMR), care va avea loc pe 26 septembrie. Rezistenta antimicrobiana reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea globala, cu potentialul de a provoca suferinte si decese suplimentare, in special in tarile cu venituri mici si medii.

OMS subliniaza ca AMR apare atunci cand bacteriile, virusii, ciupercile si parazitii devin rezistenti la tratamentele medicale, facand infectiile mult mai greu de controlat. „Rezistenta la antimicrobiene ameninta un secol de progres medical si ne-ar putea intoarce la era pre-antibiotica”, a avertizat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. El a subliniat ca este nevoie de un raspuns global bine coordonat pentru a combate aceasta amenintare care afecteaza toate tarile, indiferent de nivelul lor de dezvoltare.

UNGA79 vine intr-un moment crucial, cand lumea inca se redreseaza dupa pandemia de COVID-19 si incearca sa indeplineasca Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD) pana in 2030. Desi au fost facuti pasi importanti, crizele umanitare, sociale si climatice au incetinit progresul in sanatate, iar milioane de oameni nu au inca acces la servicii medicale esentiale.

Un alt eveniment semnificativ va fi Summit-ul Viitorului, programat pentru 22 si 23 septembrie. Acesta va reuni liderii mondiali pentru a discuta despre un nou consens international privind sanatatea globala, incluzand Pactul pentru viitor, care se va axa pe accesul echitabil la servicii medicale si acoperirea medicala universala.

In cadrul acestor evenimente, oficialii OMS vor lua parte la diverse discutii, inclusiv pe teme precum sanatatea digitala, sanatatea mamei si a copiilor, sanatatea mintala, schimbarile climatice si pregatirea pentru viitoarele pandemii. Dr. Tedros a subliniat importanta sistemelor de sanatate puternice si a utilizarii tehnologiilor digitale pentru a asigura accesul la ingrijire medicala pentru toti.

Sesiunea din acest an a Adunarii Generale coincide cu prima runda de investitii a OMS pentru perioada 2025-2028, menita sa asigure finantarea necesara pentru proiectele de sanatate globala. De asemenea, OMS si Banca Europeana de Investitii vor organiza o serie de intalniri, inclusiv o masa rotunda la nivel inalt despre vaccinare si sanatatea comunitara, care va fi transmisa in direct pe canalele de social media ale OMS.

Aceste actiuni si intalniri sunt esentiale pentru a asigura un viitor mai sanatos si mai sigur pentru toate natiunile, subliniaza Dr. Tedros, care va continua sa pledeze pentru investitii in sanatatea publica globala in cadrul UNGA79.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 19, 2024, 8:59 PM 20:59

Disqus Comments Loading...