Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat in mod oficial o serie de ajustari de ultim moment pentru un program foarte important in Romania, iar asta deoarece a declarat ca au fost aprobate 68 de proiecte in valoare de peste 104 milioane de euro, in cadrul apelurilor de proiecte „Primul student din familie”.
Ministrul Educatiei transmite ca scopul acestor proiecte este de a oferi tinerilor din medii socio-economice defavorizate oportunitatea de a accesa invatamantul superior si de a-si construi un viitor mai bun. “Pentru multi dintre acesti tineri, aceasta oportunitate reprezinta o sansa la o viata noua, un drum catre succes si o posibilitate reala de a-si construi un viitor mai bun”, a adaugat Ligia Deca.
Ministrul Educatiei a subliniat ca programul beneficiaza de sprijinul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene si vizeaza masuri de preventie, interventie si compensatie, pentru a crea un cadru echitabil de acces la educatie pentru toti tinerii, indiferent de situatia lor financiara.
Cele 68 de proiecte aprobate implica 36 de institutii de invatamant superior, atat publice, cat si private, alaturi de cinci unitati de invatamant preuniversitar de stat. Valoarea totala a proiectelor depaseste 104 milioane de euro, dintre care peste 103 milioane de euro sunt alocate regiunilor mai putin dezvoltate, iar aproximativ 1,5 milioane de euro sunt destinate regiunii Bucuresti-Ilfov.
Ministrul Educatiei subliniaza ca programul „Primul student din familie” reprezinta o prioritate in cadrul noilor legi ale educatiei, avand ca obiectiv cresterea accesului la invatamantul superior pentru grupurile subreprezentate si defavorizate. Aceasta initiativa face parte integranta din Raportul final al proiectului „Romania Educata” si are ca scop reducerea decalajelor dintre mediul urban si rural.
“Cel putin 10.000 de elevi vor avea sansa de a merge la facultate, chiar daca provin din familii cu resurse financiare limitate”, a afirmat Ligia Deca. Ea a mentionat ca succesul programului a fost atat de mare incat a necesitat dublarea bugetului alocat initial.
“Este responsabilitatea noastra sa cream conditii propice pentru dezvoltarea tinerilor si sa inlaturam orice bariera financiara sau sociala care i-ar putea impiedica sa isi atinga potentialul”, a mai adaugat Ministrul Educatiei.
Printre masurile incluse in proiect se numara si masuri de sprijin pentru tranzitia de la liceu la universitate, prevenirea abandonului universitar prin sprijin direct pentru studentii cu dificultati si facilitarea accesului pentru studentii cu dizabilitati prin dotari IT si suport specializat.
Procesul de contractare a proiectelor aprobate va incepe in perioada imediat urmatoare, urmand sa se asigure accesul echitabil la invatamant superior pentru un numar cat mai mare de tineri, contribuind astfel la un viitor mai echitabil si prosper pentru Romania.