ANM: Estimarile Meteorologice Oficiale de ULTIM MOMENT cu Starea Vremii in Romania pe 30 de Zile

ANM Estimarile Meteorologice Oficiale ULTIM MOMENT Starea Vremii Romania 30 Zile

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a publicat estimarile meteorologice oficiale de ultim moment privind starea vremii in Romania pe 30 de zile pentru perioada 23 septembrie – 21 octombrie 2024, realizate in colaborare cu Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF).

ANM spune, in baza datelor furnizate, ca Romania se va confrunta cu temperaturi peste valorile normale pentru aceasta perioada, in special in regiunile sudice. In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor fi in general deficitare, cu unele exceptii in nord-vestul tarii.

Saptamana 23.09.2024 – 30.09.2024: Cald si secetos in majoritatea regiunilor In prima saptamana a intervalului prognozat, temperaturile vor fi mai ridicate decat cele obisnuite pentru aceasta perioada pe intreg teritoriul tarii.

In ceea ce priveste precipitatiile, nord-vestul Romaniei va beneficia de un regim pluviometric usor excedentar, in timp ce in restul tarii cantitatile de ploaie vor fi sub media normala. Aceasta situatie poate adanci deficitul de apa din sol, in special in regiunile sudice si estice, afectand culturile agricole de toamna.

Saptamana 30.09.2024 – 07.10.2024: Temperaturile raman ridicate in sud, precipitatii normale In intervalul urmator, temperaturile medii vor ramane usor peste normal in regiunile sudice, in timp ce restul teritoriului va avea valori termice apropiate de cele specifice perioadei.

Pe de alta parte, cantitatile de precipitatii se vor incadra in limitele normale in cea mai mare parte a tarii, oferind un respiro pentru zonele afectate de seceta.

Saptamana 07.10.2024 – 14.10.2024: Vreme calda si ploi in nord-vest Temperaturile vor continua sa fie usor mai ridicate decat media perioadei, cu precadere in regiunile sudice, insa si restul tarii va beneficia de o vreme mai calda decat in mod normal.

In ceea ce priveste precipitatiile, nord-vestul Romaniei va inregistra din nou cantitati excedentare de ploi, in timp ce restul regiunilor vor avea un regim pluviometric apropiat de normal.

Saptamana 14.10.2024 – 21.10.2024: Revenire la normal In ultima saptamana a intervalului prognozat, valorile termice se vor apropia de media multianuala in toate regiunile tarii. Precipitatiile vor fi, de asemenea, in general conforme cu normele perioadei, fara sa se prevada fenomene meteorologice extreme.

ANM, prin meteorologii sai, avertizeaza ca, desi aceste estimari ofera o perspectiva generala asupra evolutiei vremii, fenomenele meteorologice extreme, de scurta durata, cum ar fi furtunile sau valurile de caldura, nu pot fi prognozate cu exactitate pe baza acestor date.

Prin urmare, populatia este sfatuita sa urmareasca actualizari periodice ale prognozelor meteo pentru a fi pregatita in cazul unor schimbari neprevazute ale vremii.

author avatar
Redactia iDevice.ro