Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, pregateste adoptarea prin Guvernul Romaniei a unei nou hotarari asteptate de catre foarte multa lume, in dorinta de a alinia Romania la standardele internationale privind sanatatea publica, prin promovarea sistemului de etichetare Nutri-Score.
Stefan-Radu Oprea a subliniat in document importanta introducerii acestui sistem in Romania, deoarece la nivelul Uniunii Europene se incurajeaza identificarea de solutii pentru etichetarea nutritionala suplimentara, cu scopul de a oferi consumatorilor o informare clara si sintetizata.
Sistemul Nutri-Score, deja adoptat de tari precum Franta, Belgia, Germania si Spania, foloseste un cod de culori, de la verde la rosu, si litere de la A la E, pentru a simplifica informatiile nutritionale ale produselor alimentare. Scopul este de a ajuta consumatorii sa faca alegeri informate rapid, fara a avea nevoie de cunostinte avansate in nutritie.
Stefan-Radu Oprea afirma ca acest sistem ar putea deveni un instrument esential in combaterea problemelor de sanatate precum obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare. Adoptarea Nutri-Score in Romania ar reprezenta un pas important catre integrarea deplina a tarii in reteaua comerciala europeana, facilitand schimburile transfrontaliere de produse alimentare.
Mai multe state europene au implementat deja aceasta eticheta, iar Comisia Europeana o recomanda ca standard armonizat la nivelul Uniunii. Potrivit specialistilor, acest sistem poate incuraja producatorii sa fie mai transparenti in privinta calitatii nutritionale si poate conduce la dezvoltarea unor produse mai sanatoase.
Stefan-Radu Oprea afirma ca, cu toate acestea, implementarea Nutri-Score nu va fi obligatorie pentru toate produsele. In Hotararea de Guvern este clarificat ca sistemul nu va fi aplicat produselor care beneficiaza de indicatii geografice protejate, cum ar fi cele DOP (Denumiri de Origine Protejate), IGP (Indicatii Geografice Protejate) si STG (Specialitati Traditionale Garantate).
Aceste produse sunt deja recunoscute pentru calitatea lor prin marci distincte, iar adaugarea unui logo nutritional ar putea diminua caracterul lor unic. „Sistemele de calitate promovate de Uniunea Europeana prin Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 sunt suficiente pentru aceste produse. Adaugarea Nutri-Score ar risca sa afecteze perceptia consumatorilor asupra acestor alimente traditionale si de inalta calitate”, mentioneaza Hotararea de Guvern.
Stefan-Radu Oprea a stabilit ca Hotararea de Guvern privind implementarea Nutri-Score in Romania va respecta procedura de notificare prevazuta de Directiva (UE) 2015/1535, care reglementeaza schimbul de informatii intre statele membre in domeniul reglementarilor tehnice.
Aceasta se va alinia astfel normelor europene si va asigura o introducere armonioasa a sistemului Nutri-Score pe piata romaneasca. Acest demers reprezinta o noua etapa in promovarea unei alimentatii sanatoase in Romania si este un pas important pentru informarea corecta a consumatorilor, cu beneficii pe termen lung pentru sanatatea publica.