Reuniunea de ULTIM MOMENT la care Ministrul Apararii a Participat, Deciziile Majore Anuntate

Reuniunea ULTIM MOMENT Ministrul Apararii Participat Deciziile Majore Anuntate

Ministrul Apararii, prin ministerul pe care il conduce, anunta in mod oficial o exterm de importanta reuniune care a avut loc la Bucuresti in cursul zilei de miercuri, 18 septembrie 2024, deoarece la Palatul Parlamentului, a avut loc reuniunea ministrilor apararii din cadrul formatului Bucuresti 9 (B9), eveniment gazduit de ministrul apararii nationale, Angel Tilvar.

Ministrul Apararii afirma ca la intalnire au participat reprezentanti ai Poloniei, in calitate de copresedinte, si delegatii din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Ungaria. Discutiile din cele doua sesiuni de lucru au fost dominate de situatia de securitate din regiune, marcata de amenintarile tot mai mari venite din partea Federatiei Ruse.

Participantii au analizat masurile necesare pentru intarirea posturii de descurajare si aparare a Flancului Estic, intr-o maniera coerenta si robusta, cu accent pe regiunea dintre Marea Neagra si Marea Baltica. Angel Tilvar a subliniat faptul ca Federatia Rusa ramane principala amenintare la adresa securitatii Aliatilor, subliniind cresterea amenintarilor hibride.

Ministrul Apararii afirma deasemenea, a fost dezbatuta si situatia creata de razboiul de agresiune al Rusiei in Ucraina, care a schimbat radical contextul de securitate regional. „Statele membre ale B9 sunt ingrijorate de incidentele recente, precum patrunderea neautorizata a dronelor Federatiei Ruse in spatiul aerian al NATO, inclusiv in Polonia, Romania si Letonia. Am discutat, atat la nivel NATO, cat si in acest format regional, despre necesitatea unui raspuns coordonat la nivel aliat”, a declarat ministrul Tilvar.

Reuniunea B9 a oferit o platforma pentru conturarea unei pozitii comune a statelor de pe Flancul Estic in vederea consolidarii masurilor de aparare si descurajare, ca pregatire pentru reuniunea ministrilor NATO din luna octombrie. Ministrul apararii a reiterat importanta apararii colective ca obiectiv central al Aliantei, evidentind nevoia de a mentine fortele si capabilitatile aliate la un nivel ridicat de pregatire.

Ministrul Apararii sustine ca inclusiv dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militara a fost mentionata drept esentiala pentru desfasurarea rapida a fortelor de-a lungul intregului Flanc Estic. Un subiect special al discutiilor l-a constituit situatia din Republica Moldova, un stat vulnerabil in fata actiunilor hibride ale Rusiei, si necesitatea sprijinului european pentru integrarea acestei tari.

La eveniment a fost prezentat si un mesaj video din partea adjunctului secretarului american al Apararii, Amanda Dory, subliniind sprijinul Statelor Unite pentru eforturile de securitate din regiune. In incheiere, ministrul Angel Tilvar a multumit tuturor reprezentantilor prezenti, subliniind importanta initiativei B9 in protejarea si promovarea intereselor de securitate ale regiunii.

author avatar
Redactia iDevice.ro