ELECTRICA, unul dintre furnizorii de energie cei mai mari din Romania cu aproape 4 milioane de clienti care beneficiaza de serviciile sale la nivel national la ora actuala, a anuntat un proiect normativ nou al ministerului Energiei, care a aprobat recent finantarea a cinci proiecte esentiale pentru modernizarea si extinderea retelei de distributie a energiei electrice.
ELECTRICA sustine ca aceste proiecte vor fi finantate prin Fondul pentru Modernizare, Programul Cheie 3, Masura de investitii 3.2, care are ca scop sprijinirea investitiilor in infrastructura de distributie a energiei.
ELECTRICA anunta ca prim proect, automatizarea RED MT in zona Transilvania Nord, iar asta pentru ca acest proiect va permite identificarea si izolarea automata a sectiunilor cu defect din reteaua de distributie de medie tensiune (MT), ceea ce va reduce semnificativ timpii de interventie si intreruperile in alimentarea cu energie a consumatorilor.
Automatizarea RED MT in zona Transilvania Sud este deasemenea anuntat de catre ELECTRICA, fiind un proiect similar cu proiectul din Transilvania Nord, aceasta investitie vizeaza optimizarea retelei de medie tensiune din sudul regiunii, cu scopul de a imbunatati fiabilitatea si continuitatea furnizarii energiei electrice.
ELECTRICA: Proiectul Normativ Oficial de ULTIM MOMENT al Guvernului pentru Milioane de Romani
Automatizarea RED MT in zona Muntenia Nord merge in aceeasi directie de modernizare, si reteaua de medie tensiune din Muntenia Nord va beneficia de automatizare, cu aceleasi avantaje de reducere a duratei intreruperilor si cresterea eficientei in cazurile de defectiuni.
ELECTRICA vorbeste si despre modernizarea retelei LEA 110kV Targu Mures-Livezeni-Corunca-Fantanele. Proiectul prevede cresterea capacitatii de distributie a energiei electrice prin modernizarea liniei electrice aeriene (LEA) de 110kV care leaga localitatile Targu Mures, Livezeni, Corunca si Fantanele. De asemenea, vor fi modernizate statiile de transformare din aceste zone, inclusiv in Tarnaveni, asigurand astfel o mai buna capacitate de preluare si distributie a energiei electrice.
Implementarea unui sistem Virtual Power Plant (VPP) este un alt proiect de amploare implementarea unui sistem de tip “Virtual Power Plant” (VPP) la nivelul intregii retele operate de DEER. Acest sistem va permite gestionarea eficienta a mai multor surse de energie distribuite, precum centrale fotovoltaice si eoliene, pentru a optimiza alimentarea retelei si a integra energia verde intr-un mod mai flexibil si adaptabil.
ELECTRICA subliniaza ca aceste proiecte vin in sprijinul obiectivului general de modernizare a infrastructurii energetice din Romania, cu scopul de a oferi servicii mai eficiente si sigure pentru consumatori, dar si pentru a sprijini tranzitia energetica a tarii catre surse regenerabile.
Reprezentantii Electrica subliniaza ca aceste investitii sunt esentiale pentru a pregati reteaua de distributie pentru provocarile viitorului, inclusiv pentru integrarea noilor surse de energie verde si pentru a asigura stabilitatea si securitatea energetica a Romaniei.