Olanda a anuntat saptamana aceasta o serie de masuri fara precedent, care ameninta clar procesul de aderare deplina al Romaniei la Schengen, iar in urma deciziilor luate la Haga, au venit si raspunsurile, iar expertii in migratie spun ca sansele de reusita ale masurilor disperate luate de olandezi sunt extrem de mici in acest moment.
Olanda vrea sa fie exceptata de la aplicarea regulilor Uniunii Europene in materie de azil si migratie, insa pentru ca acest lucru sa se intample, e nevoie ca acordurile UE privind azilul si migratia sa fie modificate, cu acceptul tuturor celor 27 de state europene, ceea ce e aproape imposibil de realizat, dar e posibil ca aderarea deplina a Romaniei la Schengen sa depinda de asta.
Olanda vrea sa impuna aceste modificari din cauza faptului ca inregisteaza numere tot mai mari de migranti care ajung pe teritoriul sau, conditionand chiar si aderarea deplina a Romaniei la Schengen de acest lucru, dar ceea ce vrea sa faca acum are sanse infime de reusita, iar asta pentru ca nu poate obtine acordul tuturor statelor UE pentru planul sau.
“O renunțare olandeză poate fi realizată numai prin modificarea tratatului. Acest lucru nu este foarte probabil deoarece numărul solicitanților de azil trebuie apoi distribuit între mai puține alte state membre. Nu toate statele membre vor fi entuziasmate de acest lucru.
Nu ar fi congruent cu reforma dacă Țările de Jos ar putea negocia o renunțare, care este, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care este de neconceput ca o astfel de renunțare să fie realizată. Cred cu tărie că noul nostru guvern știe și înțelege că nu există nicio procedură pentru a obține o renunțare prin aplicarea la Comisie.”