Mircea Fechet, ministrul Mediului, prin intermediul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, a facut un pas important in directia extinderii fondului forestier aflat in proprietatea publica a statului. Potrivit legii, statul are drept de preemptiune in cazul cumpararii terenurilor din fondul forestier aflate in proprietate privata, la preturi si conditii egale.
Mircea Fechet anunta ca statul isi exercita acest drept in conformitate cu prevederile Codului Silvic si ale legislatiei specifice, prin Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, pentru a contribui la conservarea si regenerarea padurilor din Romania. In prezent, statul intentioneaza sa achizitioneze o suprafata totala de 4013,971 hectare de teren forestier din judetul Neamt, oferite spre vanzare de catre proprietarul Sturdza Eric Ioan.
Procesul de achizitie este reglementat de o metodologie stricta, care include evaluarea terenurilor si aprobarea fondurilor necesare. Comisia de evaluare a stabilit valoarea totala a terenurilor la aproximativ 104,3 milioane lei (echivalentul a 21 milioane de euro), pret calculat la cursul BNR din luna iulie 2024.
Pentru a sustine aceasta achizitie, Consiliul de Administratie al Romsilva a aprobat suplimentarea plafonului financiar alocat pentru cumpararea de terenuri forestiere, urmand ca sumele necesare sa fie asigurate de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului. In contextul actual, bugetul alocat pentru 2024 va fi suplimentat cu 104,316 milioane lei pentru a acoperi costurile acestui proiect.
Mircea Fechet a subliniat importanta strategica a extinderii fondului forestier public. Este esential ca suprafata de terenuri forestiere aflate in proprietatea publica a statului sa creasca, avand in vedere rolul padurilor in combaterea schimbarilor climatice si protejarea biodiversitatii.
Desi, in ultimele decenii, statul a reusit sa achizitioneze doar 12.191 hectare de terenuri forestiere, ministrul Mediului si-a exprimat speranta ca, prin initiative precum aceasta, suprafata de paduri publice va continua sa creasca. Acest demers nu doar ca va ajuta la conservarea si regenerarea padurilor, dar va contribui si la reducerea riscurilor de defrisare ilegala si degradare a mediului.
Achizitia de terenuri forestiere este parte a unei strategii mai ample de protectie a mediului, finantata din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Initiativa este considerata cruciala in contextul schimbarilor climatice si al eforturilor Romaniei de a-si proteja resursele naturale pe termen lung.
This post was last modified on sept. 22, 2024, 1:08 AM 01:08