Armata Romana aduce in atentia tuturor romanilor misiunile importante care au fost derulate de catre militarii romani, atat in tara, cat si in strainatate, vorbind initial despre Detasamentului de Aparare Antiaeriana, rotatia a XVI-a, au primit recent certificarea de „gata pentru misiune” in cadrul Grupului de Lupta NATO din Polonia.
Armata Romana spune ca acest succes vine dupa un proces amplu de evaluare, care a inclus atat etape statice, cat si actionale, culminand cu un exercitiu integrator desfasurat in poligonul Murfatlar. Aceasta certificare reconfirma pregatirea militarilor romani pentru a contribui la securitatea colectiva si la apararea aeriana in contextul angajamentelor internationale.
In paralel, militarii romani dislocati in cadrul Batalionului Tactic de Rezerve al misiunii KFOR, sub egida NATO, se instruiesc alaturi de colegii maghiari si elvetieni. Antrenamentele includ exercitii bazate pe scenarii pentru controlul multimii si revoltelor, dar si pentru protectia unitatilor elvetiene.
Armata Romana subliniaza ca aceste sesiuni de pregatire au loc la Camp Novo-Selo si sunt esentiale pentru mentinerea celor mai inalte standarde operationale, pregatindu-i pe militari sa faca fata tuturor scenariilor posibile de securitate.
Misiunea KFOR, in continua desfasurare, isi indeplineste mandatul conform Rezolutiei 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al ONU, contribuind la mentinerea unui mediu sigur si stabil in Kosovo si la asigurarea libertatii de miscare pentru toate comunitatile.
Armata Romana, pe plan maritim, vorbeste despre Puitorul de mine si plase 274 „Viceamiral Constantin Balescu” a participat la cea de-a doua etapa a exercitiului NATO Dynamic Move 2024, desfasurat pe 13 septembrie la La Spezia, Italia. Acest exercitiu international a fost organizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) si a inclus structuri din 16 natiuni membre si partenere NATO.
Exercitiul a reprezentat o oportunitate importanta pentru exersarea capabilitatilor de lupta contra minelor si pentru consolidarea cooperarii in domeniul securitatii maritime. Sub comanda comandorului Sebastian Barote, gruparea navala permanenta NATO SNMCMG-2 a obtinut rezultate remarcabile in planificarea si executia operatiunilor de lupta contra minelor. „Acest exercitiu este crucial pentru pregatirea structurilor NATO in combaterea minelor.
Ne permite sa ne antrenam impreuna, sa exersam proceduri comune si sa impartasim experiente, crescand interoperabilitatea fortelor noastre si demonstrand unitatea Aliantei”, a declarat comandorul Barote. Participarea activa a Romaniei la astfel de exercitii si misiuni internationale reafirma angajamentul sau fata de NATO si fata de securitatea regionala si globala.
This post was last modified on sept. 23, 2024, 12:46 PM 12:46