X

Acordul Bilateral de ULTIM MOMENT Anuntat de Florin Barbu si Semnat pentru Guvernul Romaniei

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunta ca in perioada 8 – 22 septembrie 2024, o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), condusa de secretarul de stat Adrian Pintea, a efectuat o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii. Scopul principal al deplasarii a fost dinamizarea relatiilor bilaterale, prezentarea oportunitatilor de investitii din Romania catre partenerii americani si consolidarea dialogului politic in domeniul agriculturii.

Florin Barbu anunta ca un moment cheie al vizitei a avut loc pe 20 septembrie 2024, cand a fost semnat un acord bilateral in domeniul irigatiilor intre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) din Romania si Biroul SUA de Imbunatatiri Funciare, parte a Departamentului Guvernului SUA pentru Dezvoltare, Lucrari Publice si Administratie Locala. Acest document strategic serveste ca platforma pentru transferul de tehnologii, expertiza si cele mai bune practici in domeniul irigatiilor si imbunatatirilor funciare din SUA catre Romania.

Pe parcursul vizitei, oficialii MADR si ANIF au avut intalniri cu reprezentanti ai Departamentelor Guvernului SUA pentru Agricultura si pentru Dezvoltare, precum si cu experti de la Biroul de Imbunatatiri Funciare din Washington, D.C. Aceste discutii au vizat identificarea unor noi oportunitati de colaborare si dezvoltarea unor proiecte comune.

Florin Barbu subliniaza ca delegatia romana a participat la Expozitia Fermierilor de Mari Utilaje Agricole “Big Iron Farm Show” din Fargo, Dakota de Nord, desfasurata intre 9 si 12 septembrie 2024. Acest eveniment, cel mai mare de profil din vestul mijlociu al SUA, a oferit oportunitatea de a interactiona cu producatori, distribuitori si specialisti din industria agricola, precum si de a explora cele mai noi tehnologii si inovatii in domeniu.

Programul a inclus si vizite tehnice la obiective de irigatii si la fabrici specializate in solutii avansate pentru gestionarea apei. Printre acestea se numara: Rubicon Water Systems America din Fort Collins, Colorado si Modesto, California, unde delegatia a fost familiarizata cu stavilarele inteligente pentru canale gravitational deschise.

MPI/McWane (fosta Waterman Industries), recunoscuta pentru portile radiale de apa destinate irigatiilor. Vizite la birourile regionale ale Biroului de Imbunatatiri Funciare al SUA din Fresno si la Barajul Friant, pentru a intelege modul in care sunt gestionate resursele de apa in zonele agricole.

Delegatia a vizitat si Proiectul NEXUS al Districtului de Irigatii din Turlock, unde panourile solare sunt instalate deasupra canalelor de irigatii, combinand productia de energie verde cu eficientizarea utilizarii apei.

Florin Barbu aduce in atentie si intalnirile cu experti de la Universitatea din Sudul Californiei – USC Viterbi si vizitele la universitati agricole din Fargo, Fort Collins si Fresno au deschis calea catre parteneriate romano-americane in cercetare si dezvoltare in stiintele agricole si tehnologiile de irigatii inteligente.

In plus, delegatia a avut o intrevedere la sediul central al Grupului Bancii Mondiale din Washington, D.C., unde au fost discutate oportunitati de finantare pentru proiecte menite sa faciliteze transferul de tehnologii si expertiza din SUA catre Romania in domeniul irigatiilor si imbunatatirilor funciare.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat importanta acestei vizite: “Colaborarea cu Statele Unite ale Americii in domeniul agriculturii si irigatiilor reprezinta un pas esential pentru modernizarea si dezvoltarea sustenabila a agriculturii romanesti. Prin accesul la tehnologii avansate si expertiza de top, vom putea imbunatati infrastructura si eficienta sectorului agricol din Romania.”

Vizita delegatiei romane in SUA a consolidat relatiile bilaterale in domeniul agriculturii si a deschis noi perspective pentru cooperare si investitii. Implementarea acordurilor si parteneriatelor stabilite urmeaza sa contribuie semnificativ la dezvoltarea sectorului agricol si rural din Romania, aducand beneficii pe termen lung pentru economia nationala.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 24, 2024, 1:21 PM 13:21

Disqus Comments Loading...