X

Proiect Normativ de ULTIM MOMENT al Ministrului Educatiei cu o Hotarare de Guvern pentru Invatamant

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a elaborat o noua Hotarare de Guvern pentru a implementa in invatamantul din Romania o serie de schimbari majore, deoarece in ultimii ani, importanta educatiei timpurii a devenit tot mai evidenta in randul specialistilor si practicienilor din domeniul educational.

Ministrul Educatiei sustine ca studiile din psihologie, neurologie, sociologie, pedagogie si economie subliniaza ca primii ani ai copilariei sunt cruciali pentru dezvoltarea inteligentei, a comportamentelor sociale si a caracterului. Investitia in educatia timpurie este considerata cea mai profitabila atat pentru individ, cat si pentru societate.

Ministrul Educatiei vrea sa faca prin aceasta Hotarare de Guvern o suplimentare semnificativa a numarului de posturi din invatamantul preuniversitar de stat. Un total de 2.970 de posturi vor fi adaugate pentru functionarea serviciilor de educatie timpurie complementare. Aceste posturi vor fi distribuite pe parcursul urmatorilor ani scolari, incepand cu 98 de posturi in anul scolar 2023-2024, urmate de cate 50 de posturi in fiecare an scolar pana in 2026-2027.

Aceasta decizie vine in urma analizelor privind evolutia sistemelor de educatie timpurie in majoritatea statelor europene si a studiilor internationale care evidentiaza bune practici si studii de caz. Ministerul isi propune sa remodeleze politicile publice existente, orientandu-se catre un sistem unitar, integrat si incluziv, care sa raspunda nevoilor actuale ale societatii romanesti.

Ministrul Educatiei subliniaza ca activitatile cu copiii din cadrul serviciilor de educatie timpurie complementare vor fi organizate pe grupe, care pot fi omogene sau eterogene ca varsta, incluzand atat copii anteprescolari, cat si prescolari. Numarul mediu de copii la o grupa va fi de 15, cu un minim de 10 si un maxim de 20, conform prevederilor legale referitoare la organizarea sistemului de invatamant preuniversitar.

In situatii exceptionale, grupele pot functiona cu abateri de pana la 2 copii sub sau peste efectivul stabilit, cu aprobarea inspectoratului scolar si pe baza unei justificari din partea consiliului de administratie al unitatii de invatamant. Pentru depasiri mai mari, este necesara aprobarea inspectoratului scolar in baza unei metodologii speciale aprobate prin ordin al ministrului. Aceste situatii vor fi comunicate Ministerului Educatiei si autoritatilor locale pentru asigurarea finantarii necesare.

Ministrul Educatiei ar vrea ca programul de functionare al serviciilor de educatie timpurie complementare va fi flexibil, urmarind acoperirea nevoilor copiilor si ale parintilor, dar nu va depasi 5 ore pe zi. In cazul serviciilor de tip ludoteca sau grup de joaca, copiii pot participa cel putin 2 ore pe zi. Pentru gradinitele comunitare, copiii trebuie sa frecventeze serviciul cel putin 5 ore pe zi, 3 zile pe saptamana.

In mod exceptional, in cazul gradinitelor de vacanta, copiii din serviciile de educatie timpurie de tip comunitar sau standard pot frecventa programul in regim de gradinita cu program prelungit, adica 5 zile pe saptamana, 10 ore pe zi, la solicitarea scrisa a parintilor si cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Ministrul Educatiei subliniaza ca aceste masuri au ca scop asigurarea accesului cat mai larg la educatie timpurie de calitate, recunoscand impactul pe termen lung asupra dezvoltarii individuale si a societatii in ansamblu. Implementarea noilor politici va fi monitorizata atent, cu implicarea autoritatilor locale si a comunitatii educationale, pentru a asigura o tranzitie eficienta si benefica pentru toti cei implicati.

Aceasta initiativa reprezinta un pas important in modernizarea sistemului educational romanesc, aliniindu-l la standardele europene si raspunzand nevoilor actuale ale copiilor si parintilor. Prin investitia in educatia timpurie, se pregateste terenul pentru o societate mai educata, mai prospera si mai competitiva pe plan international.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 24, 2024, 9:17 AM 09:17

Disqus Comments Loading...