ANM: Actualizarea Oficiala de ULTIM MOMENT a Prognozei Meteo a Starii Vremii in Romania pe 30 de Zile

ANM Actualizarea Oficiala ULTIM MOMENT Prognozei Meteo Starii Vremii Romania 30 Zile

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, publica o actualizare oficiala de ultim moment a prognozei meteo pentru starea vremii in Romania pe 30 de zile, ducand la o modificare actualizand estimarile meteorologice pentru intervalul 23 septembrie – 21 octombrie 2024, bazate pe datele furnizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF).

ANM ne aduce in atentie, conform acestor prognoze, faptul ca Romania se va confrunta in urmatoarea luna cu temperaturi mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada si cu un regim de precipitatii variabil in diferite regiuni ale tarii.

Saptamana 23 – 30 septembrie 2024

In aceasta saptamana, valorile termice vor fi mult mai ridicate decat cele specifice pentru sfarsitul lunii septembrie, in toate regiunile. Aceasta abatere termica pozitiva indica un inceput de toamna atipic, cu temperaturi care pot depasi media obisnuita.

In ceea ce priveste precipitatiile, regimul pluviometric va fi excedentar in regiunile vestice, nordice si centrale. In contrast, restul teritoriului, in special zona de sud-est, va inregistra cantitati de precipitatii deficitare, ceea ce ar putea afecta rezervele de apa din sol.

Saptamana 30 septembrie – 7 octombrie 2024

Pentru aceasta perioada, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normalul climatologic al inceputului de octombrie, marcand o revenire la conditii meteorologice specifice sezonului. Cantitatile de precipitatii se vor situa in jurul valorilor normale in regiunile vestice, asigurand un echilibru hidric in aceste zone.

In restul teritoriului, insa, se asteapta un regim pluviometric excedentar, ceea ce ar putea duce la cresterea nivelului de umiditate si la aparitia unor fenomene meteorologice specifice toamnei.

Saptamana 7 – 14 octombrie 2024

In aceasta saptamana, temperatura medie a aerului va avea valori usor mai ridicate decat cele normale pentru acest interval, in toate regiunile. Aceasta usoara abatere termica sugereaza o toamna mai blanda si prelungita. Precipitatiile vor fi, in general, apropiate de normele climatologice pentru aceasta perioada, ceea ce indica o distributie echilibrata a cantitatilor de apa la nivel national, fara fenomene extreme anticipate.

Saptamana 14 – 21 octombrie 2024

Pentru ultima saptamana a intervalului prognozat, se anticipeaza ca temperatura medie a aerului va continua sa fie usor peste valorile normale, cu o accentuare mai pronuntata in regiunile sudice ale tarii. Acest lucru ar putea prelungi perioada cu vreme placuta, specifica inceputului de toamna.

Cantitatile de precipitatii vor fi in general apropiate de cele normale pentru acest interval in majoritatea regiunilor. Exceptie fac vestul si nord-vestul teritoriului, unde regimul pluviometric va fi usor excedentar, posibil influentand activitatile agricole si rezervele de apa.

ANM subliniaza ca aceste estimari sunt realizate pe baza mediilor saptamanale ale abaterilor temperaturii aerului si a cantitatilor de precipitatii fata de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Prin urmare, populatia este sfatuita sa urmareasca in continuare buletinele meteorologice zilnice pentru a fi informata despre eventualele schimbari sau aparitia unor fenomene meteo severe.

author avatar
Redactia iDevice.ro